Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

Hoe je een dakgoot vervangt

Sommige klussen zijn eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Zolang je maar over de juiste gereedschappen en materialen beschikt en ook op jezelf kunt vertrouwen, tenminste.

Dat laatste bedoelen we absoluut niet lullig. Iedereen heeft talenten maar die hoeven niet per definitie dichtbij klussen te liggen. Wees je daarom volledig bewust van je eigen kennen en kunnen en bepaal je eigen grenzen. Ga die niet over en besef dat het helemaal niet erg is om hulp in te schakelen. Bovendien kan het handig zijn om de taken te verdelen tussen jou en een vriend, eventueel zelfs een professional. Zo krijg jij jouw renovatie een stuk sneller voor elkaar.

Of je het nou wel of niet zelf gaat doen, advies is nooit verkeerd. Uitleg evenmin. Door te weten wat erbij komt kijken kun je zelf je dakgoot vervangen of beslissen om dat door een expert te laten doen. Daarom lichten we stuk voor stuk alle handelingen uit en weet je ook meteen welke materialen je allemaal aan moet schaffen. Dat raden we je sowieso aan om te doen, zodat de aannemer die je inhuurt – of de vriend die je om hulp vraagt – er direct mee aan de slag kan.

Hoe zit een dakgoot nou precies in elkaar?

Daar is geen vast antwoord op te geven omdat het afhangt van het type waar je gebruik van maakt. De ene dakgoot bestaat uit onderdelen die met een speciale lijm aan elkaar vastzitten. Maar stevigheid is geen zekerheid dat je ook daadwerkelijk een hechtingsmiddel moet gebruiken. Er bestaan namelijk ook systemen die je simpelweg in elkaar klikt. En geloof ons, qua kwaliteit ga je er daarmee niet op achteruit! Mocht je een aanvulling zoeken op je huidige afvoer en enkele onderdelen opnieuw gebruiken, kijk dan goed tot welk van deze twee systemen de jouwe behoort.

De dakgoot maat

Meten is weten. Wist je dat niet, dan nu wel. Dit is ook erg belangrijk voor het bepalen van de hoeveelheid aan goten en de totale lengte daarvan die je nodig gaat hebben. En de breedte, niet te vergeten. Dat komt omdat je wel zeker moet zijn dat de goten het water kunnen verwerken. Zodra je afvoer niet breed of lang genoeg is, loop je kans op lekkage en schade aan je woning. Voor een stevige constructie zijn pvc en pp allebei afzonderlijk aan te raden als basis. Hoeveel heb je daar dan precies van nodig? Dat lees je in onderstaande tabel.

  • 60 m² à 100 mm mast- of bakgoot

  • 100 m² à 125 mm mast- of bakgoot

  • 130 m² à 150 mm mast- of bakgoot

  • 150 m² à180 mm mast- of bakgoot

Wat je nog meer nodig hebt

Om zeker te zijn van het perfecte resultaat, bevelen we je van harte aan om de volgende onderdelen aan te schaffen:

  • Dakgoot

  • Regenpijpen

  • Gootbeugels – om de goten mee aan het gebouw te bevestigen; tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm dakgoot zitten

  • Eindstukken

  • Uitloop – verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp

  • Verbindingsstukken – hiermee bevestig je meerdere stukken dakgoot aan elkaar

Verdere aandachtspunten

Alle stukken van je afvoer moeten direct en perfect op elkaar aangesloten zijn. Daarom is het zo cruciaal dat alle onderdelen dezelfde diameter hebben. Ook belangrijk: om de acht meter dakgoot hoort een regenpijp te zitten zodat het water evenredig kan weglopen.