Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

Laat leidingen aanleggen voor een kraan of buitendouche in de tuin

Het kan om verschillende redenen interessant zijn waterleidingen vanuit je woning door te trekken naar de tuin. Laat bijvoorbeeld een buitenkraan aansluiten, of kies voor een luxe buitendouche. Met een buitendouche heb je altijd een plek om af te koelen op een warme zomerdag. Je kunt het aanleggen van leidingen in de tuin zelf doen, verstandiger is het echter om hier de hulp van een loodgieter in Den Bosch of bijvoorbeeld Eindhoven voor in te schakelen. Loodgieters hebben de kennis en hulpmiddelen om de leidingen goed op elkaar aan te laten sluiten. Regelmatig ontstaat er speling tussen losse elementen van een waterleiding, wanneer mensen deze zelf aanleggen. Het leidt tot vervelende lekkages.

 

Maak een plan voor de leidingen in de tuin

Het (laten) aanleggen van waterleidingen in de tuin begint bij het uitwerken van een doordacht plan. Waar in de tuin wil je de kraan of buitendouche plaatsen? Heb je naast de waterleidingen mogelijk ook een afvoer nodig om het water van de buitendouche snel af te kunnen voeren? Je wilt grote plassen in de tuin tegengaan. Een loodgieter helpt je de gemaakte plannen verder uit te werken of te toetsen op hun haalbaarheid. Voor het aansluiten van de afvoer zal het niet noodzakelijk zijn deze door te trekken vanuit je woning; gebruik de afvoer onder een regenpijp.

 

Zorg dat de leidingen worden afgesloten in de winter

Voorkom dat er lekkages ontstaan, door de leidingen die buiten je woning lopen in de wintermaanden af te sluiten en leeg te laten stromen. Vorst kan ertoe leiden dat het water in deze leidingen bevriest. Dit zal het water uit laten zetten, als gevolg waarvan de leidingen kunnen knappen. Een vervelende situatie, daar de leidingen in zo’n geval vervangen moeten worden door een loodgieter.