Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

De grootste uitdagingen bij de renovatie van woningen

De renovatie van woningen is voor velen een ontmoedigende taak. Er komen veel uitdagingen bij kijken. Van het vinden van de juiste aannemers tot het beheren van budgetten en het omgaan met onverwachte verrassingen. Projecten voor renovatie van woningen is overweldigend. 

Het begrijpen van de uitdagingen die gepaard gaan met (grootschalige) woningrenovatie en hierop voorbereid zijn, maakt het proces makkelijker en succesvoller. In deze blogpost kijken we naar een paar van de grootste uitdagingen waar je mee te maken kan krijgen bij het renoveren van woningen. 

Waarom renovatie van woningen zo belangrijk?

De krapte in de woningmarkt neemt toe. Gemeenten en projectontwikkelaars kijken hierdoor steeds meer naar de mogelijkheden van renoveren in plaats van nieuwbouw. Zo brengt het een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Het is vaak een stuk voordeliger, sneller en het is duurzamer dan nieuwbouw. Zo draagt renoveren bij aan het verminderen van de woningnood en maakt het woningen betaalbaarder.

Door woningen en woonwijken te moderniseren, voldoen de woningen aan alle gestelde eisen voor een fijne en veilige plek om te leven. Laat bewoners genieten van het comfort en betere levensomstandigheden. 

Omgaan met onverwachte problemen

Renovatie woningen is vaak niet zonder problemen. Zo komen er altijd onverwachte zaken aan het licht, waar op voorhang geen rekening mee is gehouden. Een veelvoorkomend probleem bij woningrenovatie is de vondst van asbest, rotte balken die pas op een later moment aan het licht komen, funderingsproblemen, weersomstandigheden die roet in het eten gooien, of een vertraging op de planning door het niet tijdig leveren van benodigde materialen. Dit zijn zaken die je niet over het hoofd mag zien. Zorg dat je een projectontwikkelaar inschakelt die rekening houd met een risicoanalyse en ervaring heeft met (grootschalige) renovatie projecten van woningen. 

Duurzame renovatie woningen 

Renoveren is eenmaal duurzamer dan nieuwbouw. Je moet hierbij wel de potentie van een woning of woonwijk zien. Zo moet in de basis de woning te renoveren zijn. Wanneer dit het geval is, verlengen projectontwikkelaars de levensduur van het gebouw. Hierbij kijken ze naar de basis. Wat is bruikbaar? Denk aan de draagmuren, riolering, bedrading en materiaal wat ze mogelijk kunnen recyclen en op een andere manier in de woning kunnen gebruiken. Door hier slim mee om te gaan, bespaar je flink op de materialen en verminder je het sloopafval, wat de impact op het milieu verkleint. 

Bij veel oude woningen is het probleem dat deze slecht tot niet zijn geïsoleerd. Woning renovatie is een mooie manier om alle woningen aan alle eisen te laten voldoen. Met een goede isolatie hoeven de bewoners uiteindelijk minder gas te gebruiken, wat ook op de lange termijn duurzaam is. 

Kies de juiste projectontwikkelaar voor woningrenovatie

Je project valt of staat met het kiezen van de juiste projectontwikkelaar. Ervaring is hierbij van belang. Dit betekent dat ze de juiste kennis en expertise in huis hebben om het renovatieproject succesvol binnen het budget en planning op te leveren. Daarnaast is het belangrijk dat de projectontwikkelaar bekend staat om een goede communicatie. Bij renovatie van woningen heb je vaak te maken met verschillende stakeholders. Het is belangrijk dat zij het overzicht behouden, de planning in de gaten houden en alle partijen brieven over de huidige stand van zaken en wat er van hen wordt verwacht.

 

https://www.vanwijnen.nl/renoveren/