Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin accessoires

Waarom moet je gewasbescherming gebruiken?

Boeren zijn afhankelijk van de oogst. Dit bepaald namelijk hoeveel geld ze zullen verdienen. Echter liggen er soms veel gevaren op de weg. Denk bijvoorbeeld aan onkruid, ziekten en plagen die er toch wel voor kunnen zorgen dat de opbrengst van de oogst aardig verminderd wordt, wat dus minder inkomen betekent voor de boer. Hierom kiezen veel boeren ervoor om gewasbescherming toe te passen. Gewasbescherming gaat om het nemen van maatregelen om op die manier je gewassen goed te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden die een dreiging kunnen zijn voor de oogst. Door ziektes kunnen gewassen niet goed groeien waardoor er minder geoogst kan worden.

Voordelen en risico’s van gewasbescherming

Allereerst kijken we naar de voordelen van het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. In de onderstaande tekst geven wij jou aan wat hier voorbeelden van zijn.

  • Een gewasbeschermingsmiddel biedt bescherming tegen vele ziekten en organismen die je niet op je plant wil hebben door middel van een aantal werkzame stoffen.

Wat betreft risico’s zijn er iets meer op te noemen. Een voorbeeld van een aantal risico’s zijn bijvoorbeeld:

  • Gewasbeschermingsmiddelen kunnen in de sloot waaien. Dit is niet goed voor het leven in de sloot.
  • Ook planten en dieren waarvoor het middel niet bedoeld is kunnen schadelijke effecten ondervinden van de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Indien je gewasbescherming wil toepassen moeten eerst omwonenden en andere mensen die ermee te maken hebben goedkeuring geven en de gemeente op de hoogte stellen van de risico’s die het middel met zich mee brengt.

Waar kan je gewasbescherming kopen?

Sinds 2018 2012 is het iets moeilijker om gewasbeschermingsmiddelen te kopen. Hiervoor worden professioneel en amateurgebruik opgesplitst in twee groepen. Alleen bezitters van een fytolicentie kunnen de echte professionele artikelen kopen. Als particulier kun je bijvoorbeeld naar een tuinwinkel in uw buurt gaan waar u kunt kijken naar een middel dat bij u past.

https://www.koopjetuinkas.nl/kweek-accessoires/gewasbescherming