Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin accessoires

Jouw droomtuin creëren: waar begin je?

Het is je grootste wens om jouw tuin om te toveren tot een waar paradijs. Hoe dat paradijs eruit komt te zien, is voor werkelijk iedereen verschillend. De één vindt het heerlijk om zich in een volledig groene omgeving te bevinden, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan zo min mogelijk groen en juist veel kindvriendelijkheid en ruimte om te spelen, te dineren of gewoon lekker te loungen. Hoe jouw droomtuin er ook uit mag zien: alles is mogelijk! 

 

Dus, waar wacht je nog op? Nu het voorjaar is begonnen, is dit hét moment om de tuin voorgoed aan te pakken. Maar waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin met behulp van https://www.degroothoveniers.nl/ straks aan alle wensen voldoet? In dit artikel zetten we de beste tips op een rij. 

Bedenk de functie van de tuin 

Wat zal straks de belangrijkste functie van de tuin worden? Is het de bedoeling dat je hier uren kunt tuinieren? Misschien zelfs wel je eigen groente kunt gaan verbouwen? Dan stel je logischerwijs geheel andere eisen aan de tuin, dan wanneer je hier bijvoorbeeld vooral wil relaxen, dineren of gezellige tuinfeestjes wil organiseren. 

Daarom is het belangrijk om goed na te denken hoe je de tuin straks gaat gebruiken. Op basis daarvan kun je vervolgens een wensenlijstje maken. Uiteraard zijn ook combinaties mogelijk. Als je het heerlijk vindt om te loungen in de tuin, betekent dit natuurlijk niet dat je geen planten in de tuin mag hebben of geen moestuin kunt realiseren. 

 

Het is slim om op basis van jouw specifieke wensen contact op te nemen met een hoveniersbedrijf. Deze kan misschien zelfs een tuinontwerp 3d maken. Zo zie je precies hoe de tuin eruit kan komen te zien en kun je ook waar nodig nog aanpassingen maken. Zo weet je zeker dat het eindresultaat ook daadwerkelijk naar wens zal zijn.

Renoveren of een geheel nieuwe tuin aanleggen? 

Wees je ook bewust van de verschillende mogelijkheden. Als je momenteel niet tevreden bent met je tuin, betekent dit misschien niet meteen dat de gehele tuin op de schop moet. Er zijn wellicht ook onderdelen waar je wél tevreden over bent. Het is dan ook goed om naar de basis te kijken en te bedenken welke dingen je wel graag zou houden en welke niet. Op die manier is renovatie misschien al voldoende. Zo kun je flink wat geld en tijd besparen. 

Beplanting uitkiezen 

Planten mogen uiteraard ook niet ontbreken in de tuin. Zelfs als je geen groene vingers hebt. Ook dan is beplanting namelijk gewoon mogelijk. Er zijn genoeg planten die juist zo veel mogelijk met rust gelaten willen worden en dus nauwelijks tot geen onderhoud vragen. Ondertussen geven ze wel de nodige sfeer aan de tuin. Daarom is het goed om in samenspraak met de hovenier de juiste beplanting uit te kiezen. Houd rekening met de locatie waar deze komt te staan, maar ook met hoeveel onderhoud ze nodig hebben. Zo creëer je een mooie groene tuin, met precies zoveel onderhoud als je zelf wilt.