Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin accessoires

Kiezen van de juiste schutting voor je tuin

Je kent het wel, je tuin lijkt meer op een open podium dan je privéchillplek. Iedereen kan zomaar binnenkijken. Niet echt wat je wilt, toch? Tijd om daar verandering in te brengen met de perfecte schutting. Maar hoe pak je dat aan zonder dat het lijkt alsof je een fort bouwt? Nou, ik vertel het je.

Waar begin je?

Eerst check je natuurlijk de basics op https://rvg-schuttingen.nl/. Daar krijg je al een beetje een idee van wat er allemaal mogelijk is. Maar voordat we ons helemaal laten gaan in de wondere wereld van schuttingen, laten we eerst eens kijken naar waarom zo’n ding eigenlijk belangrijk is.

Het belang van privacy en veiligheid

Zie het als jouw persoonlijke niet-doorkijkjas voor je tuin. Je wilt kunnen ontspannen zonder dat de buurman meekijkt naar je nieuwe BBQ-aanwinsten. Een goede schutting beschermt ook ongewenste gasten – en nee, ik heb het niet over muggen.

Materialenkennis is macht

Hout, metaal of misschien toch kunststof? Elk materiaal heeft zijn charmes en uitdagingen. Hout geeft die warme natuurlijke vibe, maar vraagt wel wat meer aandacht. Metaal is sterk en stoer, maar kan soms kil overkomen. Kunststof is onderhoudsvrij maar mist soms karakter. Wat past bij jou?

Lokale regels en regelgeving

Voor je helemaal losgaat met bestellen, check even de lokale regels bij jou in de buurt. Het zou zonde zijn als jouw droomschutting ineens tegen gemeentelijke beperkingen aanloopt of dat de buren plotseling aan de bel trekken omdat ze zich in Alcatraz wanen.

Wat wil je uitgeven?

Geld groeit helaas niet op mijn rug en waarschijnlijk ook niet op die van jou. Zorg ervoor dat je weet hoeveel je wilt uitgeven voor wat privacy in je eigen tuin. Er is veel mogelijk, van budgetvriendelijk tot high-end luxe waarbij zelfs Donald Trump even moet slikken.

Doe-het-zelf of uitbesteden?

Besef goed: ben jij iemand die ervan houdt om zelf te klussen met twee linkerhanden of besteed jij dit klusje liever uit? Als doe-het-zelver krijg je dikke respectpunten en vaak ook spierpijn gratis erbij. Het uitbesteden kost meer geld, maar het scheelt weer een weekend vol frustratie en pleisters plakken.

Tips voor doe-het-zelvers

  • Zorg dat alle materialen klaarliggen – niets zo irritant als halverwege moeten stoppen omdat er een schroef ontbreekt.

  • Wees lief voor buren – informeer ze over jouw project zodat ze niet verrast worden door onverwachtse bouwgeluiden tijdens hun siësta.

  • Neem de tijd – haastige spoed is zelden goed (tenzij er chocolade in het spel is).

De finishing touch: stylingtips

Eindelijk staat hij dan! Maar hoe zorg je ervoor dat deze praktische muur ook echt een eyecatcher wordt in jouw tuin? Simpel: laat die innerlijke Picasso los! Hang er leuke lichtjes aan, plant klimplantjes die uiteindelijk een prachtig groene muur vormen of hang er decoratieve elementen aan die bijdragen aan jouw persoonlijke paradijsje.

Na het lezen van dit artikel kom je misschien wel tot de conclusie dat een hout beton schutting dé match made in heaven is voor jou: stevigheid gemixt met natuurlijke schoonheid – wie wil dat nu niet?