Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin accessoires

Waarom kunstgras in de tuin een slimme keuze is

Heb je weleens gehoord van gardensense.nl? Nou, dat is zeg maar de digitale buurman die altijd wel iets slims te zeggen heeft over hoe je je tuin beter kunt maken. En een van die dingen die steeds vaker opduikt, is het idee om kunstgras in je tuin te leggen. Waarom? Ga er maar eens lekker voor zitten, want ik vertel het je.

Altijd groener dan bij de buren

Weet je, met kunstgras ben je niet meer afhankelijk van of de weergoden je gunstig gezind zijn of niet. Jouw gazon blijft altijd groen, zelfs als het buiten lijkt alsof iemand boven continu vergeet de kraan dicht te draaien. Geen kale plekken meer waar de hond besloot dat hij daar moest graven naar de buren. Gewoon, altijd een strak en uitnodigend tapijtje groen.

Zeg maar dag tegen onkruid

Een ander puntje wat echt heerlijk is aan kunstgras, is dat je niet meer hoeft te vechten tegen onkruid. Dat spul dat soms sneller groeit dan jij ‘Roundup’ kunt zeggen? Verleden tijd! Kunstgras geeft onkruid nauwelijks kans om door te komen. Dus je kunt die eeuwige strijd met ongewenste plantjes vaarwel zeggen.

Minder werk, meer relaxen

Laten we eerlijk zijn: tuinieren is leuk… tot het voelt alsof het een tweede baan wordt. Met kunstgras slash je flink wat uren van jouw ’tuin-todo-lijst’. Geen maaien meer op zondagochtend waardoor de buren licht geïrriteerd hun koffie drinken, omdat je per se om 7 uur al lawaai moet maken. Geen sproeien in droge periodes of bemesten in de hoop op een groener gazon. Het enige wat je nog hoeft te doen, is genieten.

Hoelang gaat het mee?

Nu denk je misschien: klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe lang heb ik plezier van zo’n nepgazon? Nou, hou je vast: moderne varianten gaan gemakkelijk 10 tot 15 jaar mee. Natuurlijk hangt veel af van hoe intensief het gebruikt wordt (voetballende kids vs zen meditatie-oase), maar over het algemeen kan jouw investering dus best wel wat jaartjes mee.

Kostenplaatje

Geld moet rollen zeggen ze toch? Maar liever niet sneller dan nodig natuurlijk. De initiële kosten voor kunstgras liggen hoger dan voor echt gras zaaien of grasmatten leggen. Dat klopt helemaal! Maar reken er ook even bij dat jouw onderhoudskosten drastisch omlaag gaan en ook vervangingskosten pas over vele jaren aan de orde komen. Op lange termijn kan dit grapje dus best eens financieel aantrekkelijk zijn!

Aan het einde gekomen wil ik nog even kwijt: bedenk goed wat voor jou werkt in jouw tuin en situatie. Kunstgras in de tuin kan een heel slimme keuze zijn als jij houdt van gemak, duurzaamheid en altijd een mooie groene uitstraling wilt zonder gedoe. Het past misschien niet bij iedereens smaak of budget, maar – wie had gedacht dat plastic gras ooit zo populair zou worden? De wereld verandert vriend; misschien wordt het tijd dat onze tuinen meeveranderen.