Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

Hoe gebruik ik potgrond en tuinaarde?

Tuinieren is een bezigheid die je niet een-twee-drie in de vingers krijgt, maar die door veel te oefenen en uitproberen steeds gemakkelijker en leuker wordt. Verder kun je als beginnend tuinierder veel voordeel hebben aan de ervaringen van tuinexperts, hoveniers, tuincentra en de groenvoorziening. In dit blog informeren we beginnende tuinieren over hoe ze het beste potgrond en tuinaarde in kunnen zetten voor het kweken van planten, laten floreren van bloemen en voor het creëren van een strak gazon. Profiteer ervan en kies ook voor het slim inzetten van potgrond en tuinaarde om de plantengroei en de flora en fauna in je eigen tuin een goede, positieve injectie te geven.

 

Potgrond & tuinaarde: hiervoor worden ze gebruikt

Potgrond is een speciaal soort aarde, dat vruchtbaar is, luchtig en vol mineralen zit. Potgrond wordt, zoals de naamgeving al aanduidt, gebruik in plantenpotten om de grond vruchtbaarder en luchtiger te maken. Dit is belangrijk voor een sterke wortelgroei van je planten en kweek. Daarnaast groeien je planten harder, worden ze groter en zijn ze door een goede en vruchtbare bodem met aarde te gebruiken een stuk beter bestand tegen slecht weer, infecties of plantenziektes.

Potgrond wordt vaak verward met tuinaarde, maar het gaat hier niet om dezelfde soorten grond. Tuinaarde is namelijk bedoeld om te mixen door je tuin zand en niet om in een plantenpot te gebruiken. Tuinaarde en potgrond zijn dus zeker niet hetzelfde en hebben elk, als kweekgrond, hun eigen specifieke ingrediënten en samenstelling. Let er dus op dat, als je een tuincentrum bezoekt, je de juiste aarde of grond koopt voor jouw specifieke tuinproject.

 

Meet de kwaliteit van je bodem op met speciale apparatuur

Als je twijfelt over de vruchtbaarheid van je tuingrond, dan kun je met speciale apparatuur metingen doen. Denk aan een zuurtegraad meten om de waarden van zuurtegraden in de grond te ontdekken en die eventueel bij te stemmen. Ook kun je meten of er voldoende vocht in de grond zit. Dit soort kennis is belangrijk om te bepalen wat er moet gebeuren met jouw planten om deze sterker te maken en, als het even kan, in volle bloei te krijgen.

 

Welke verschillen zijn er tussen potgrond en tuinaarde

Potgrond en tuinaarde zijn niet dezelfde soorten grond en hebben een andere samenstelling. Potgrond is grond met grotere poriën en dus luchtiger. Het is hierdoor lichter dan tuinaarde. Het is gemaakt van diverse soorten veen, zoals Baltisch veenmosveen, tuinturf resten of Ierse zoden.

Tuinaarde, dat bestaat uit een combinatie van tuinturf en compost, is compacter van samenstelling en daardoor een stuk zwaarder dan potgrond. Tuinaarde kan prima gebruikt worden om in je tuin planten een betere voedingsbodem te geven. Potgrond is grond die vooral gebruikt wordt in plantenbakken. Maar hoe gebruik je beide grondstoffen op een slimme en correcte manier, zodat je een optimaal kweekresultaat kunt gebruiken?

 

Zo gebruik je tuinaarde

Tuinaarde kun je heel goed gebruiken om je tuin mee op te hogen. Strooi de tuinaarde over de bestaande grondlaag heen en mix beide lagen door elkaar. Door genoeg water en vocht toe te voegen, ontstaat op deze manier een prima voedingsbodem voor je planten en bloemen. Tuinaarde is de ideale vitaminebron voor je planten en zorgt voor een veel betere groei.

 

Slim gebruik van potgrond

Potgrond kun je zowel los kopen en zijn goed te combineren met zogenoemde hydrokorrels, die je ingeplante gewassen nog beter laten groeien. Gebruik je potgrond dus in combinatie met hydrokorrels voor een optimaal groei resultaat. De hydrokorrels zorgen voor voldoende vochtopname en beluchting van de plantenwortels. In combinatie met vruchtbare en goed gemineraliseerde potgrond kun je zo een perfect kweek realiseren!