Doe het zelf tuinen
Image default
Eten en drinken

Kip met zoete wijn & knoflook

Eenvoudig, heerlijk en zeer klassiek Frans, deze romige braadpan is een indrukwekkend gerecht voor een diner.

Ingrediënten

  • 2 el gekruide bloem
  • 1 scharrelkip, ongeveer 1,5 kg/3 lb 5oz, in 8 stukken gesneden
  • 4-5 el olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 200 ml zoete wijn, zoals Sauternes
  • 300 ml kippenbouillon (zie hieronder hoe je het zelf maakt)
  • takje peterselie, tijm en laurier gebonden met touwtje
  • 1 kop knoflook
  • 50 g boter
  • 200 g kastanjechampignons
  • 3 ronde eetlepels crème fraîche
  • een beetje citroensap indien nodig
  • Eventueel wat pastinaak

Methode

STAP 1

Doe de bloem in een grote voedselzak. Voeg de stukjes kip toe, twee tegelijk, en schud goed om gelijkmatig te coaten. Verhit 2 el olie in een grote pan, voeg een paar stukjes kip toe en bak ze aan alle kanten mooi bruin. Je moet dit in porties doen en je hebt misschien wat meer olie of vet nodig. Verwijder de stukken in een grote pan of vuurvaste braadpan.

STAP 2

Voeg 1 el olie toe aan de pan, voeg de sjalotten toe en fruit ze zachtjes tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de wijn toe en laat borrelen tot deze een beetje is ingekookt. Voeg de bouillon, kruidenbundel en kruiden toe en breng aan de kook. Giet over de kip.

STAP 3

Dek de pan goed af en laat 45 minuten sudderen tot de kip zacht is en de saus ingedikt en ingedikt.

STAP 4

Verdeel ondertussen de knoflookkop in afzonderlijke teentjes en doe in een kleine pan met water om te bedekken. Breng aan de kook, dek af en laat 20-25 minuten sudderen tot de knoflook zacht is. Giet af en laat afkoelen onder stromend koud water. Pel de knoflook.

STAP 5

Verhit de helft van de boter en een scheutje olie in een koekenpan. Voeg de champignons toe en kook snel op een matig vuur tot ze net zacht zijn. Tip in een kom. Veeg de pan schoon en voeg de resterende boter en een scheutje olie toe. Voeg de knoflook toe en bak zachtjes, schud de pan tot hij lichtbruin is. Kruid licht.

STAP 6

Roer de champignons en crème fraîche door de kip en breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen, proef dan en voeg meer kruiden en een beetje citroensap toe als dat nodig is. Schep de kip en saus op een warme schaal en bestrooi met knoflook.

Als je de kip hebt toegevoegd, snijd je de ruggengraat doormidden en doe je in een pan met de poot- en vleugelpunten, 1 grof gesneden wortel, 1 stengel bleekselderij en 1 sjalot. Voeg 1 laurierblaadje en een takje tijm, een paar zwarte peperkorrels en wat zout toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat 30 minuten sudderen. Zeef en gebruik.

Let op: vind de lekkerste en verse groenten op Aardappelshop.