Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Zelf de tuinverlichting installeren

Het opknappen van je tuin kan een leuke opgave zijn. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en waarmee je op een snelle manier succes kunt boeken in je tuin. De basis van een goede tuin is functionaliteit. Waarvoor wil je je tuin gaan gebruiken? Verschillende mensen hebben allemaal een verschillende insteek van de tuin. Maar een functionaliteit is voor iedereen gelijk, namelijk tuinverlichting. Zo kun je ook ‘s avonds genieten van je buitenruimte en de weg vinden naar je woning. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten tuinverlichting te vinden en kun je zelfs kiezen voor buitenverlichting die je slim van kleur kunt laten veranderen. 

Basisverlichting aanvullen met sfeerverlichting

De basis van je verlichting is enorm belangrijk. Dit geldt niet alleen voor binnen, maar ook voor buitenverlichting. Wanneer je basisverlichting niet klopt zul je er ook minder plezier aan beleven. Plan daarom goed wat je allemaal nodig hebt voor je tuinverlichting. Maak een schets van je complete tuin en denk na over welke lampen je waar nodig hebt. Wanneer je tuinpaden hebt wil je deze goed belichten. Dit doe je met padverlichting of sokkellampen. Onder de overkapping of op het terras wil je ook functionele lampen die bijdragen aan een gezellige avond. Met sfeerverlichting maak je de boel af en kun je bijvoorbeeld planten uitlichten of extra sfeer toevoegen bij de schutting. Het opzetten van een duidelijke schets kan je helpen met het positioneren van al je tuinlampen. 

Stroom, stopcontacten en schakelaars

Alle verlichting heeft een bron van voeding nodig. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen of gewoon 220 via het stopcontact. Bij het aanleggen van een tuin is het daarom ook belangrijk om te bepalen waar al je stroompunten komen. Met de eerder gemaakte schets is dit een kinderspel natuurlijk. Ook het plaatsen van schakelaars is erg belangrijk. Wanneer je met de tijd mee wilt kun je ook kiezen voor slimme schakelaars die je niet hoeft te koppelen aan je stroomnetwerk. De Philips hue lampen zijn zo slim dat je nergens meer schakelaars hoeft in te bouwen. Met de slimme app kun je al je hue buitenlampen aan/uit doen, dimmen en van kleur laten veranderen. Ook kun je slimme schakelaars kopen waarmee je helemaal draadloos je tuin verlichting kunt bedienen. Wel moet je verlichting aangesloten worden op een stopcontact. 

Uitbreiden kan later ook nog

Wanneer je eenmaal bent begonnen aan de verbouwing van je tuin en het plaatsen van de verlichting zul je merken dat het soms beter is om te kijken wat wel en niet mooi is. Bij het plaatsen van voldoende stroompunten kun je ook op een later moment nog meer buitenlampen plaatsen of verplaatsen. Overhaast je project niet en verbeter aan waar nodig.