Doe het zelf tuinen
Image default
Verbouwen

Big bags: hoe vul je die dingen?

Hoe kun je het beste een big bag vullen? Een hele normale vraag maar toch één waar je nou niet direct een antwoord op hebt. Toch is het belangrijk om te weten hoe je op een veilige en verantwoorde manier een big bag vult. Er gaat toch al gauw 1500 kg aan materiaal in een big bag van 1 kuub. Die wil je niet op je tenen of op je hoofd krijgen! Gebruik daarom de tips uit dit artikel zodat veilig en efficiënt aan de slag gaat.

Denk goed aan de lading waarmee je de big bag gaat vullen

Waar je de big bag mee vult bepaalt in hoge mate wat de beste aanpak is. Wanneer je stortgoederen zoals zand wilt laden is het aan te raden om een losslurf te gebruiken. een laadsysteem met een losslurf stelt je in staat om het laden te doseren zodat niet alles er tegelijk uit komt.

Voor stortgoederen die je heel precies af moet wegen omdat iedere zak even zwaar moet zijn, zijn er verschillende big bag vulsystemen op de markt. Deze systemen zijn vaak modulair, wat inhoudt dat je veel onderdelen kunt toevoegen of weglaten, afhankelijk van het vulproces dat je in wilt richten.

Big bags vullen als particulier

Big bags worden natuurlijk niet alleen door bedrijven gebruikt. Ook particulieren zetten big bags vaak in bij verbouwingen of bijvoorbeeld wanneer ze de tuin gaan opruimen voor het komende voorjaar. Dan heb je waarschijnlijk geen vulstation of vrachtwagen beschikbaar. In dat geval is het aan te raden om de big bag gewoon in de tuin of elders bij het huis weg te zetten. Je kunt een big bag dankzij de grote opening eenvoudig vullen. Let er alleen wel op dat je hem altijd plaatst op een plek waar deze wel makkelijk opgehaald kan worden. een volle big bag verplaats je echt niet alleen!

Veiligheidsoverwegingen bij het vullen van een big bag

Zorg er bij het vullen van een big bag altijd voor dat deze op een vlakke en stabiele ondergrond staat. Wanneer je de optie hebt, plaats je big bag dan alvast op een pallet zodat deze met een heftruck eenvoudig afgevoerd kan worden. Vul een big ook altijd maximaal tot de rand, gooi er niet nog een berg bovenop want dan wordt de big bag te zwaar beladen en kan deze scheuren. Let er tot slot bij gevaarlijke stoffen zoals asbest op dat je hier een speciale big bag voor koopt en dat deze is voorzien van waarschuwingsstickers.