Doe het zelf tuinen
Image default
Hobby en vrije tijd

Zelf aan de slag of toch een hovenier Veenendaal?

Tuinieren is voor velen té zwaar werk, waardoor men dan graag gebruik maakt van de kennis en kunde van een hovenier in Veenendaal. Als het tuinieren in je eigen tuin nog niet te zwaar voor je is, is het in ieder geval een goede manier om gezond en zelfs gelukkig te blijven. Wie in de tuin of op het balkon werkt, verfraait namelijk niet alleen de omgeving, maar doet ook iets voor de conditie en de ziel.

Pak je zelf een schep in handen of schakel je een hovenier Veenendaal in?

Natuurlijk kan een hovenier Veenendaal de zware klussen voor je uitvoeren, zodat jij zelf vooral kunt genieten van tuinieren. Want na het lezen van dit blog ben je hopelijk ervan overtuigd dat kleine tuiniersklusjes zelf doen absoluut geen straf hoeft te zijn.

1. tuinieren voor een gezond hart

Tuinieren is te vergelijken met een matige cardiotraining. Ook al breekt het zweet je niet uit, toch stimuleert het de bloedsomloop en heeft het dus een positief effect op het hart. Perken omspitten en gieters sjouwen, bladeren harken en struiken snoeien, gazon maaien en wijnstokken opbinden: Tuiniers blijven fit. En de lichaamsbeweging in de frisse lucht is bijzonder waardevol.

2. Tuinieren oefent de spieren

Als je in de tuin werkt, gebruik je je hele lichaam en al je spieren: Je tilt, buigt, duwt, graaft enzovoort. Als je dus regelmatig in de tuin actief bent, kun je je de moeite besparen om naar de sportschool te gaan, althans in de zomer. Tuinieren traint effectief spieren die in het dagelijks leven worden gebruikt. Bovendien verbrand je veel calorieën.

3. Tuinieren maakt je gelukkig

Wetenschappers hebben al lang geleden ontdekt dat natuur en groene ruimten goed zijn voor lichaam en geest. Het groen, de vele kleuren en de rustgevende geluiden van de natuur hebben een ontspannend effect, verlagen de bloeddruk en verlichten de pijn. Tuinieren heeft ook een meditatief karakter door het zaaien, planten en spitten met de handen in de grond. Het is dus nog doeltreffender om stress te verlichten en ons in een goed humeur te brengen.

4. Tuinieren versterkt onze zintuigen

Bij het tuinieren gebruiken je je reuk-, gehoor- of tastzin, oefen je je evenwicht, strek je je uit en reik je. Je lichaam onthoudt actief waar het voor gebouwd is. Op die manier kom je in harmonie met je volledige ‘zijn’ en je vele mogelijkheden, wat de creativiteit bevordert. De vele indrukken opdoen tijdens het werk in de tuin is voeding voor je zintuigen.

5. Ontspannen in de tuin

De vervelende buurman, de vermoeiende baan, de puberende kinderen – ze komen allemaal op de achtergrond bij het wieden en maaien. Omdat tuinieren je aardiger maakt en stress verlicht. Of je nu tuiniert of in een ligstoel tussen de rozen en appelbomen zit: het groen is een heerlijke plek om tot rust te komen.

6. Gezond voedsel van eigen teelt

Als je een hovenier Veenendaal bijvoorbeeld het zware werk laat doen, zoals het planten van allerlei fruitbomen en diverse groenten zelf plant en niet alleen bloemen, profiteer je dubbel van je tuin. Naast fitness en ontspanning zorg je samen met je tuin ook nog eens voor gezond voedsel. Want van alles wat je zelf verbouwt, weet je precies waar het vandaan komt en dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt. En laten we eerlijk zijn: je eigen tomaten of aardbeien smaken toch het allerbeste?