Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

Spint mijt bestrijden

Spint mijt op je planten? Daar wil je vanaf! Deze hardnekkige beestjes kunnen onopgemerkt je hele plant overnemen. Doordat de meeste spintsoorten zich onder het blad van de vegetatie schuilhouden en zeer klein zijn, zullen ze niet snel opvallen. Ondertussen zuigen ze wel al het sap uit je plant. Het is belangrijk een spint mijt plaag snel te detecteren en te bestrijden, zodat je planten kunnen worden gered. Maar hoe kun je spint bestrijden?

Waar komt spint mijt voor?

Wanneer moet je extra alert zijn op spint mijt? Deze beestjes zijn vooral gek op alocasia en plyscias. De mijt kan zich op je kamerplanten bevinden, maar neemt ook gerust je vegetatie in je kas of in je tuin over. Onder de twaalf graden zal het ongedierte zich niet meer voortplanten, maar ze blijven wel in leven. Na een koude periode kan een plaag dus weer opzetten.

Voorkom spint

Een gezonde plant is minder vatbaar voor spint. Als je plant wat fut mist, kan het verstandig zijn deze te verpotten. Bovendien is het vernieuwen van de potgrond een goede bescherming tegen spint. Deze mijten gedijen namelijk beter in oude potgrond. Sproei je plant regelmatig met water om de beestjes het lastig te maken. Zij hebben namelijk de voorkeur voor droge lucht. Je kunt er ook voor kiezen preventief bestrijdingsmiddelen te spuiten.

Bestrijd spint

Heeft je plant last van spint mijt? Ga dan rigoureus te werk. Verwijder bladeren en takken die al zijn aangetast. Als er veel spint mijt te zien is, kun je je het beste beroepen op chemische bestrijdingsmiddelen. Je kunt ook zelf een oplossing maken door een oplossing te maken van water, groene zeep en spiritus (verhouding 98 : 2 : 1) Breng dit in de avonduren aan, want rond die tijd komen de eitjes uit.