Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Slimme oplossing tegen onkruid

Ergernis nummer één in de tuin is onkruid. Het groeit overal, altijd en zeer snel. Onkruid is een verzamelnaam van planten die ongewenst in de tuin groeien. De onkruidzaden zitten veelal in de bodem waardoor er na iedere keer omspitten of harken nieuwe onkruidzaden aan het aardoppervlakte tevoorschijn komen. Het blijft dus een kat en muis spel om onkruid in de tuin tegen te gaan. Toch zijn er enkele oplossingen om onkruid zoveel mogelijk tegen te gaan.

Je hebt je tuin weer een opfrisbeurt gegeven, alles netjes gesnoeid en bemest, graskanten bijgewerkt en de tuin netjes geharkt. Enkele dagen later schijnt de zon volop en je besluit wat zonnestralen mee te pikken in je heerlijke, opgeruimde tuin. Maar wat zie je tot je verbazing? De eerste ontkiemde onkruidzaden zijn al uitkomen. Hieronder lees je enkele tips hoe je onkruid zoveel mogelijk kunt voorkomen.

 

Kruipende planten

Een oplossing om onkruid te voorkomen is het aanplanten van bodembedekkers. Dit zijn planten waarbij de stengels kruipend over de bodem groeien. Ze vormen een dichte en groene bladerdek waardoor onkruid niet meer tot ontkieming kan komen. Het grote voordeel is dat deze bodem bedekkende planten zeer snel groeien. Na aanplanten duurt het dus niet lang voordat onkruid geen kans meer krijgt tot ontwikkeling. Daarnaast zorgt deze beplanting ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en biedt bescherming aan kleine diertjes zoals bijvoorbeeld de egel.

 

Worteldoek

Een andere oplossing zou kunnen zijn het gebruik van worteldoek. Zet de planten in de tuin met daarom heen worteldoek, afgedekt door bijvoorbeeld houtsnippers of kleine kiezelsteentjes. Hiermee voorkom je onkruid maar zorg je er toch voor dat je kleur hebt in de tuin. Daarnaast kan overtollig water bij flinke hoosbuien mooi door de bodem wegzakken.

 

Meer plukken, minder schoffelen

Een andere oplossing om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen is om de bodem zo min mogelijk ‘om te spitten’, dus ook niet harken. Wanneer er onkruid groeit, pluk deze weg in plaats van schoffelen. Hiermee blijft de bodem zoveel mogelijk gesloten waardoor nieuwe onkruidzaden in de grond niet kunnen ontkiemen.

Meer tuintips lees je op de website van Plant & Grow.