Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Stappenplan voor het aanleggen van een nieuwe tuin

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Misschien woon je al jaren in hetzelfde huis en kijk je al even zo lang uit op dezelfde tuin. Het is niet gek als je in dat geval wel wat verandering kunt gebruiken. Ook is het mogelijk dat je net bent verhuisd naar een huis met een tuin. Als de huidige indeling je niet aanspreekt is het vrij eenvoudig om hier iets aan te doen. Wellicht ben je juist wel bezig met een huis bouwen en is de tuin eromheen nog helemaal leeg. Ook dan is het slim om alvast na te denken over de aanleg van een nieuwe tuin. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt kun je een stappenplan hanteren. Zo kun je ook telkens een klus afstrepen.

Een mooi ontwerp

Het belangrijkste om mee te beginnen is natuurlijk een goed ontwerp. Hiervoor moet je eerst weten hoeveel ruimte er beschikbaar is. Kijk daarom op de tuinplattegrond of meet de oppervlakte zelf op. Vervolgens is het tijd om na te denken over welke elementen je in tuin wenst. Denk bijvoorbeeld aan één of meer terrassen, een stuk gazon, borders en beplanting. Bekijk ook goed in welke windrichting je tuin gelegen is. Aan de hand hiervan kun je de diverse elementen een geschikte plek geven in je nieuwe tuinontwerp.

Winkelen voor je nieuwe tuin

Na het ontwerpen volgt één van de leukste klussen: het uitkiezen van nieuwe bestrating, meubels en planten voor in je tuin. Natuurlijk is het hierbij verstandig om rekening houden met je eigen vaardigheden. Hou je enorm veel van tuinieren? Dan kun je uiteraard kiezen voor planten en bloemen die meer verzorging nodig hebben. Heb je geen zin of tijd om regelmatig te snoeien? Kies dan voor gemakkelijk groen in de tuin. Als je zelfs het gras niet wilt maaien is er een uitstekende oplossing. Kies dan gewoon voor kunstgras.

De tuin aanleggen

Zodra je alles in huis hebt om je nieuwe tuin aan te leggen kun je echt van start gaan. Je doet er

goed aan om eerst de bestrating te leggen. Hierna kun je verder met het planten van al het moois dat je hebt uitgekozen. Vervolgens is het tijd voor de finishing touch. Veeg de bestrating netjes schoon, breng eventueel verlichting aan en plaats je tuinmeubilair.