Doe het zelf tuinen
Image default
Huishoudelijk

Schuurdeur slot vervangen

Elke nette schuurdeur heeft een degelijk deurslot nodig. Hoewel de meeste kant en klare schuurdeuren die uit de bouwmarkt komen aan de smalle zijde een slotgat hebben, is het toch verstandig professioneel een slot te laten plaatsen of vervangen door een ervaren slotenmaker. 

Helemaal wanneer het deurslot nog niet gefreesd is, is het plaatsen van een veilig schuurdeur slot een hele opgave. 

Let bij het kiezen van het slot goed op welk slot je kiest. Je kunt namelijk kiezen voor sloten in binnendeuren, sloten in buitendeuren of oplegsloten. 

Sloten in binnendeuren 

Bij een binnendeur wordt deze meestal voorzien van een insteekslot gecombineerd met een dagschoot. De dagschoot is het deel waar de deur in valt wanneer je de deurklink indrukt of loslaat. Dat is dus het schuine deeltje aan de zijkant van de deur dat in- en uit veert. 

Er is geen verschil tussen linkse en rechtse sloten. Sloten zijn dus altijd op beide manieren te gebruiken. Zodra je een slot neemt dat je ook af kunt sluiten spreek je van een slot met een nachtschoot. Uiteraard veert deze nachtschoot niet en gaat alleen open wanneer je de sleutel in het slot draait. 

Sloten in buitendeuren

In de meeste buitendeuren kom je cilindersloten tegen. Bij oudere deuren vind je soms nog oplegsloten. Klaviersloten die vroeger gebruikt werden zijn al lang niet meer voldoende voor het beveiligen van je eigendommen. Het beste kan je kiezen voor een cilinderslot met anti-kerntrekbeveiliging. Ook voor je schuurdeur is dit geen overbodige luxe. Veel mensen hebben namelijk tegenwoordig dure electrische fietsen, motoren of andere dure eigendommen in de schuur staan. 

Bij het kiezen van een cilinderslot kan je kiezen voor een cilinderslot met politiekeurmerk, en een zonder politiekeurmerk. Het mooie van cilindersloten is dat je vaak niet het hele slot hoeft te vervangen. Gaat de cilinder kapot dan volstaat het in de meeste gevallen om alleen de cilinder te vervangen waarna je deur weer op en top beveiligd is. 

Oplegsloten

Zoals we al aangaven worden oplegsloten niet heel veel meer gebruikt. Alleen bij oudere woningen en deuren zie je ze nog vaak. Ook in het geval dat een cilinderslot geen mogelijkheid biedt kan je kiezen voor een oplegslot. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan deuren die minder dan 40mm breed zijn. 

Een oplegslot is zowel te koop met dagschoot en nachtschoot. Een oplegslot vind je eigenlijk alleen maar op buitendeuren. 

Wil je meer informatie over sloten of heb je een slot dat vervangen moet worden? Neem dan eens contact op met onze ervaren slotenmakers in Almere via slotenmaker-Almere-24-uur.nl.