Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Een tuinpoort kopen? Hier kun je op letten

Wil je een nieuwe tuinpoort in je tuin (laten) zetten? Dan is er binnen de tuinpoorten wereld genoeg keuze. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een nieuwe tuinpoort. In dit artikel beschrijf ik deze aspecten. 

Materialen

Als je een rondje door de buurt loopt, dan zul je veel verschillende tuinpoorten tegenkomen. Één van de grootste verschillen zal zitten in het materiaal dat gebruikt is. Zo heb je houten tuinpoorten, maar ook poorten van PVC en metaal. Het materiaal wat je kiest kan een hoop doen voor de uitstraling van de tuinpoort. Kies hier dan ook voor hetgeen wat jij mooi vindt. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan de schuttingen van hout in combinatie met een metaallook, dit kan ook met tuindeuren.  

Soorten

Ook zijn er verschillende soorten poorten. Zo heb je keuze uit schuifpoorten, draaipoorten en geautomatiseerde poorten. Deze poorten hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Zo neemt een schuifpoort in tegenstelling tot een draaipoort minder oppervlakte van je tuin in, maar wel weer meer breedte. Een geautomatiseerde poort is makkelijk als je van een afstand de poort wilt openen, maar toch is de draaipoort nog steeds de meest gebruikte poort. Kies ook hierbij hetgeen wat voor jou het meest praktisch is en wat jij het mooist vindt. 

Afmetingen

De gewenste functie van de poort is erg belangrijk voor de keuze van de afmeting. Gebruik je de doorgang bijvoorbeeld alleen om lopend of met de fiets doorheen te gaan, dan zul je niet een heel brede poort nodig hebben. Dit verandert als je bijvoorbeeld met een motor of andere machine de tuin in wilt. Dan zul je moeten kiezen voor een bredere poort. Houd ook rekening met de hoogte van je poort en of je voor een bovenbalk kiest. Deze balk kan ervoor zorgen dat de tuin lastiger toegankelijk is met een hoog voorwerp. 

Slot

Wil je er zeker van zijn dat je spullen veilig in je tuin kunnen staan? Kies dan voor een goed slot op je tuindeur. Ook hier kun je kiezen voor een elektronisch slot, maar je kunt ook kiezen voor een slot met een sleutel of een schuifslot. Een schuifslot heeft als voordeel dat je deze van de buitenkant niet open of dicht kunt maken. Toch is dit voordeel ook een nadeel als je zelf aan de andere kant van de poort staat. Ook de uitstraling van het slot is een keuze. Je hebt namelijk veel verschillende soorten sloten en klinken. Denk bijvoorbeeld eens aan een klassieke klink met ornamenten er op afgebeeld. 

 

Gerelateerde artikelen

De hovenier in Almelo maakt het verschil

Mooie sierbestrating in Oldenzaal kopen

De beste tips voor het onderhouden van je tuin