Doe het zelf tuinen
Image default
Energie

De gevolgen van kortsluiting

Kortsluiting komt voor wanneer de aanvoerende en afvoerende draden van stroom in een kabel contact maken door beschadigingen aan de isolatielaag. Het is belangrijk om kortsluiting te voorkomen door altijd goed met kabels en bedrading om te gaan, maar toch kan het een keer voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen. Denk er bijvoorbeeld zeker aan om een Elektricien Almere in te schakelen om er na de kortsluiting zeker van te zijn dat alles weer veilig is. 

Kortsluiting heeft een aantal gevolgen. Onderstaand lees je meer over de meest voorkomende gevolgen van kortsluiting. 

De vaakst voorkomende gevolgen van kortsluiting:

  1. Apparaten kunnen kapot gaan

Doordat er bij kortsluiting opeens veel te veel stroom vrijkomt, kunnen apparaten kapot gaan. Deze producten hebben namelijk een bepaalde hoeveelheid stroom die zij tegelijkertijd aankunnen. Wanneer er teveel stroom in één keer in een apparaat vrijkomt, kan het apparaat hierdoor kapot gaan. Het is dus ten alle tijden belangrijk om geen kapotte kabels te gebruiken bij dure apparaten want deze kunnen hierdoor kapot gaan. 

  1. Mensen kunnen een schok krijgen

Een ander gevolg van kortsluiting is dat mensen er een schok van kunnen krijgen. Doordat er opeens zoveel stroom vrijkomt kan dit namelijk ook door mensen gevoeld worden. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel heel erg rot aanvoelen. 

  1. De stop kan uit de stoppenkast slaan

Bij kortsluiting slaat vrijwel altijd de stop uit de stoppenkast. Hierdoor valt de stroom in het hele huis uit, of alleen in de andere kamers die op die stoppen staan. Dit kan erg irritant zijn wanneer iemand anders ook gebruik maakt van het stroom. 

Een kleine kans: er kan brand uitbreken

Het komt niet vaak voor, maar kortsluiting kan ook voor brand zorgen. Dit kan gebeuren wanneer er veel warmte vrijkomt of wanneer er vonkjes op stof vallen.