Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Zo kies je nieuwe bestrating voor je tuin uit

Ben jij uitgekeken op je huidige tuin en wil je de tuin aanpakken, dan is één van de eerste stappen die je neemt vaak het kiezen van de bestrating. Voor het kiezen van je nieuwe bestrating mag je best even de tijd nemen. Je zult er tenslotte weer jaren tegenaan moeten kijken. In dit artikel vertel ik je waar je in ieder geval op moet letten. 

Uitstraling

Op het gebied van uitstraling zijn er een aantal dingen waar je keuzes in zult moeten maken. Denk hierbij aan de kleur en het type tegel, maar ook aan het verband waarin je de tegels wilt (laten) leggen. Omdat je er weer jaren naar moet kijken, wil je natuurlijk iets kiezen wat je voor langere tijd mooi vindt. Een tip is daarom om voor iets neutraals en tijdloos te kiezen. Probeer daarnaast ook rekening te houden met de stijl van je woning, zo worden je huis en tuin één geheel. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere soorten bestrating te gebruiken in je tuin. Kijk hierbij goed of het elkaar versterkt of dat het wat rommelig oogt. Vind je het lastig om in te schatten hoe de tegels in je eigen tuin zullen staan? Verwerk ze dan vast in je (3D-)ontwerp in de juiste kleuren. Zo heb je al een veel beter beeld van het eindresultaat. 

Seizoenen

Tegels kunnen door de verschillende seizoenen een andere uitstraling krijgen. Het is dan ook handig om hier rekening mee te houden bij de keuze. Zo ziet een tegel er vaak donkerder uit wanneer deze nat is geregend. Ook worden bepaalde tegels erg glad als het geregend heeft, waardoor dit misschien niet heel handig is. Anderzijds kunnen donkere tegels in de volle zon erg warm aan gaan voelen. 

Onderhoud

Bij het kiezen van tegels voor je tuin is iets waar je ook rekening mee moet houden het onderhoud. Kies je voor kleinere tegels dan heb je waarschijnlijk meer onkruid wat je weg moet halen dan bij grote tegels. Ook zijn er tegels die een bepaalde coating hebben waardoor vuil en mos zich er niet zo snel op verzameld. Hierdoor zijn ze makkelijker te onderhouden. 

Draagkracht

Ben je van plan om zware voorwerpen in je tuin te plaatsen? Of wil je dezelfde tegels op je oprit als in je achtertuin? Dan zul je rekening moeten houden met de draagkracht van de tegels. Dikkere tegels hebben een hogere draagkracht, waardoor ze meer geschikt zijn voor een oprit. Ook is het hiervoor belangrijk dat de tegels in zigzag verband gelegd worden. Hierdoor worden rijsporen van de auto voorkomen.