Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Alles over de aanleg van een vijver

Een vijver in de tuin zorgt voor een oase aan rust en ontspanning. Het kabbelende water werkt rustgevend en daarnaast wordt je tuin gevuld met leven dankzij de vogels die komen baden, de kikkers die komen kwaken en de verschillende vijver diertjes die zomaar ineens verschijnen bij je vijver. Bij de aanleg van een vijver komen veel verschillende stappen kijken. Het is dan ook een hele klus om een vijver aan te leggen. Maar met onderstaande tips moet het je zeker lukken.

De beste tijd voor een vijver

Het aanleggen van een vijver zou in principe het hele jaar door kunnen. Toch is de beste periode april/mei. De planten hebben dan namelijk een heel seizoen om te groeien en de vijver kan zo een biologisch evenwicht opbouwen. Je zou er ook voor kunnen kiezen de vijver in het najaar aan te leggen en de planten het volgende voorjaar te kunnen plaatsen voor het beste resultaat. In de tussenliggende maanden zou je vijver direct met hoge temperaturen te maken krijgen en doordat er nog weinig zuurstofplanten zijn, kan dit leiden tot de groei van algen.

De eerste stappen naar een nieuwe vijver 

Voordat je begint met graven, zul je eerst na moeten denken over het ontwerp.Maak hiervan een tekening, zodat het uitgraven straks eenvoudig gaat. Bij het uitgraven komt er natuurlijk grond vrij. Deze zul je moeten afvoeren of elders in je tuin gebruiken. Houd daar rekening mee. Huur desnoods een container in om de grond eenvoudig af te kunnen voeren. Voordat je gaat graven, is het verstandig met paaltjes en touw aan te geven waar je moet gaan graven. Graaf de vijver voldoende diep uit, zodat de vissen een goede overlevingskans hebben tijdens strenge winters. Na het uitgraven kun je de folie of de vijverbak plaatsen.

De volgende stappen

De basis van je vijver is er. Als de folie er netjes in ligt, kun je de vijver gaan vullen. Gebruik hiervoor schoon leidingwater en geen regenwater. Als de vijver gevuld is, kun je deze voorzien van extra voedingsstoffen. De vijverspecialist kan jou exact vertellen welke jij daarvoor het beste kunt gebruiken in jouw vijver. Dankzij deze voedingsstoffen krijgen de waterplanten alles wat ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Een schone heldere vijver

Om de vijver mooi schoon en helder te houden, heb je meer nodig dan alleen de juiste waterplanten. Met een goede vijverfilter kun je dan ook nog jaren vooruit. Er zijn verschillende soorten vijverfilters. Je kunt bijvoorbeeld een fontein filter kopen, welke ook een prachtige fontein in jouw vijver creëert, maar er zijn ook doorstroomfilters, die het water filteren voordat het terug de vijver in wordt gepompt en drukfilters, waarbij de algen en schadelijke bacteriën ook nog eens door middel van een UV-lamp worden gedood.Weet jij niet welke vijverfilter je voor jouw vijver moet gaan gebruiken? Vraag dan de vijverspecialist om advies.