Doe het zelf tuinen
Image default
Aanbiedingen

Zelf je tuin aanleggen, hoe begin je daaraan?

Bespaar geld en leg je tuin zelf aan. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Wij vertellen je stap voor stap hoe je de aanleg van je tuin en het bestraten het beste aanpakt.

Stap 1: het ontwerp

Alles begint met een goed plan. Denk na over de bestemming en de indeling van je tuin. Waar komt het terras? Welke planten wil je toevoegen? Zijn er bepaalde obstakels? Zet een ontwerp op papier of gebruik een van de vele online design tools. 

Nog enkele tips voor je tuinontwerp:

  • Houd rekening met de oriëntatie van je tuin
  • Zorg dat er voldoende waterdoorlating is
  • Vergeet niet om praktische zaken zoals verlichting en stopcontacten (voor bv. een robotmaaier) toe te voegen
  • Natuurlijk speelt je budget ook een rol

Stap 2: planten en materialen selecteren

Is je tuinontwerp klaar? Begin dan met het uitzoeken van de juiste planten. Bij de plantkeuze zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden, zoals:

  • De bloeiperiode
  • De afmetingen
  • Het type bodem waarin ze gedijen
  • De hoeveelheid zonlicht dat ze nodig hebben
  • Het onderhoudsgemak

Vraag gerust advies aan een tuinspecialist. Die helpt je bij de selectie van de juiste planten.

Naast planten heb je waarschijnlijk nog andere matieralen nodig, zoals tegels, grind, hout… Zorg ervoor dat deze mooi bij elkaar passen, zodat alles één geheel vormt. 

Stap 3: tuin klaarmaken

Wanneer je een bestaande tuin ‘renoveert’, moet je eerst de huidige inrichting verwijderen. Hiervoor kan je best een afvalcontainer huren. Let er wel op dat je alle afvalstromen sorteert. Planten, gras, bestrating… moeten allemaal gescheiden worden. Dat maakt de afvalverwerking goedkoper. 

Stap 4: bestrating aanleggen

Start met de verhardingen in je tuin, zoals het terras of tuinpaden. Hiervoor graag je de grond uit tot een diepte van circa 20 centimeter. Leg hierin een laag geel zand (of stabilisé, naargelang de belasting). Strijk dit glad en tril het zand aan. Vergeet niet dat de verharding een beetje moet aflopen (1 cm per meter), zodat het water weg kan. Daarna kan je beginnen met het bestraten van je terras of pad. Werk steeds van buiten naar binnen. Tenslotte vul je de spleten met voegzand. Veeg het zand uit met een bezem, totdat alles goed gevuld is. Laat het zand minimaal een week liggen. Voor de aanleg van een oprit met grind kan je best honingraatmatten leggen. Die houden het grind bij elkaar, en je kan er makkelijker op wandelen.

Stap 5: bomen, struiken en bloemen planten

Voor de beplanting laat je best enkele kubieke meters vruchtbare grond leveren. Met deze bodem zal alles optimaal groeien.

Voor de beplanting raden we aan om met de grootste stukken te beginnen. Plant eerst alle bomen, doe daarna de hagen/struiken en eind met kleinere plantjes/bloemen. Lees steeds de ’technische fiche’ van elke plant om meer te leren over de ideale plantwijze.

Tenslotte kan je nog gras zaaien. Wil je sneller resultaat? Kies dan voor grasmatten. Vooral in kleinere tuinen is deze kleine meerkost de moeite waard.