Doe het zelf tuinen
Image default
Dieren

Welk vogelhuisje voor welke vogel?

Verschillende vogels, verschillende woonwensen. Dat klinkt logisch toch? Als je opzoek bent naar een leuk vogelhuisje voor de vogeltjes in jouw buurt, is het slim om je van te voren in te lezen in deze woonwensen. Zo zijn er extra veel vogeltjes te zien. Wij van Birdsupply stellen een lijstje voor je op met alle woonwensen per gebied.

Het drukke leven in de grote stad

Ben je een echt stadsmens? In het drukke gebied houden vogels ervan om hun nestje te maken in gaten van gebouwen. Ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen? Denk er eens aan om een speciale dakpan met een gat erin aan te schaffen. In de stad spot je de volgende vogeltjes:

 • Huismussen
  Een mus is gezelligheid, en daarom houdt de mus van meerdere huisjes bij elkaar.
 • Gierzwaluwen
  Een Gierzwaluw is gek op de binnenstad en gek op holtes, waarin ze op hun nestje kunnen broeden.

Tussen de bomen in het bos

Staat jouw huis in een bosrijk gebied? Dan trek je hele andere soorten vogels aan dan in de stad. Om ervoor te zorgen dat ook jouw vogelhuisje bezocht wordt, moet het huisje voldoen aan de wensen van de volgende vogelsoorten:

 • Mees
  Wil je graag mezen in je vogelhuisje? Dan is het van belang dat je de huisjes ongeveer 2-3 meter hoog ophangt. Meerdere vogelhuizen zijn geliefd, maar hang ze wel minstens 3 meter uit elkaar op.
 • Winterkoning
  De Winterkoning houdt van groen en voldoende dekking om een nest te bouwen. Hang het huisje daarom in de buurt van struiken of groene heggen.
 • Boomkruiper en Boomklever
  Over het algemeen stellen de Boomkruiper en Boomklever geen hoge eisen aan een vogelhuisje. Maar zoals de naam al doet vermoeden: ze zijn gek op bomen.
 • Bonte vliegenvanger
  Voor de Bonte Vliegenvanger hang je het huisje minimaal 2 meter hoog op. Heb je in de lente nog geen vogeltje van dit soort gezien? Geen zorgen, want deze vogelsoort arriveert laat in de lente.
 • Grote bonte specht
  Ook de specht is gek op bomen, maar past zich gemakkelijk aan aan de leefsituatie.

Op het platteland

Ben je woonachtig op het platteland met misschien wel je eigen boerderij? Een open landschap trekt weer andere vogels aan. Dit zijn vogelsoorten die je onder andere zal tegenkomen:

 • Mussen
  Zoals je misschien wel weet zijn mussen gek op gezelligheid. Hang daarom meerdere huisjes bij elkaar op ongeveer 2-3 meter hoogte.
 • Spreeuwen
  Het huisje voor de Spreeuw hang je op 2-5 meter hoogte. Dit vanwege dat ze oorspronkelijk nestjes bouwen onder de dakpannen, alleen bij nieuwbouwwoningen lukt dit niet altijd.
 • Zwaluwen
  Een huisje voor de Zwaluw ziet er anders uit dan gebruikelijk. De Zwaluw is namelijk gek op een half open huisje, het liefst in de vorm van een kommetje. Een plek net onder de dakpannen is een zeer geschikte plek.

De ruime, groene tuin

Heb je een grote tuin? Zeker als je veel nieuwe planten en struiken hebt, kan een vogelhuisje helpen. Vooral halfopen nestkasten zijn geliefd. Deze vogeltjes zijn net zo gek op je mooie tuin als jij:

 • Roodborst
  De Roodborst is gek op struiken en kruiden. Hang het huisje in de buurt van zulke struiken en zorg dat het op een droog plekje, uit de zon, hangt.
 • Winterkoning
 • Zwarte roodstaart
  De Zwarte Roodstaart houdt van droge, warme, lichte plekken en zo hoog mogelijk, soms zelfs hoger dan de dakrand.
 • Kwikstaart
  De Kwikstaart eet het liefst insecten. Ze broeden op plekken zoals in schuurtjes, nissen of onder de dakpannen.


https://www.birdsupply.nl/