Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je allemaal op letten als je een boom gaat kappen?

Bomen zijn schitterend als ze in bloei staan en heerlijk voor de schaduw op warme zomerdagen. Maar ze kunnen ook verschrikkelijk in de weg staan. Met dat dichte bladerdek kunnen ze je voor een groot gedeelte van dat o zo geliefde zonlicht beroven. Mogelijk de aanleiding waarom je erover nadenkt om de boom te kappen. Maar kan dat zomaar, en waar moet je dan allemaal om denken? In deze blog zullen we antwoord proberen te geven op deze vragen.

Is er een vergunning nodig?

Wanneer je een boom gaat kappen heb je in verscheidene gemeenten een kapvergunning nodig. Ook wanneer de boom op je eigen grondgebied staat. Of een vergunning ook in jouw gemeente noodzakelijk is kun je het beste even opzoeken via omgevingsloket online. In het geval dat de boom niet in je eigen tuin staat zal je altijd eerst toestemming moeten hebben van de eigenaar. 

Maak de juiste inschatting voor je begint

Als je toestemming krijgt om de boom te kappen wordt het tijd om na te denken over de uitvoering. In deze voorbereidende fase staan meestal twee vragen centraal. Hoe hoog is de boom? En wat staat er in de directe omgeving van de boom. Staat er bijvoorbeeld veel bebouwing of is er meer dan genoeg ruimte om de boom zonder problemen veilig te laten vallen. 

Een boom kappen met bebouwing in de buurt

Valt de grootte mee en staan er geen huizen of andere bebouwing in de buurt dan is het niet zo lastig de boom te kappen. Natuurlijk blijft het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren en dat je veilig werkt. Zowel voor jezelf als voor je omgeving. Maar de kans dat er iets mis gaat is niet zo groot. 

Kap je een grote boom in een drukke omgeving vol bebouwing dan is dat een veel grotere uitdaging. Het is in zo’n situatie dan ook geen schande dat over te laten aan een ervaren boomverzorger of hovenier. Zij zijn goed verzekerd en weten exact waar ze allemaal op moeten letten. 

Hoe wordt een boom gekapt?

Een grote boom kun je niet zomaar overal laten vallen. Al helemaal niet met bebouwing in de buurt. Als je een hoveniersbedrijf inschakelt komen ze met een hoogwerker (als er ruimte genoeg is) of gebruiken ze een klimtuig. Ze beginnen met het afzagen van de takken helemaal bovenaan in de kruin en werken vervolgens geleidelijk aan naar beneden. Hoveniers noemen dat het ‘uitkleden van de boom’. 

Omdat het tak voor tak gaat kan het kappen van een grote boom gemakkelijk een hele dag in beslag nemen. Maar vanwege het werken in kleine stapjes gebeurd alles wel veilig voor mens en omgeving. En het snoeiafval kan direct door de mensen op de grond worden opgeruimd en verwerkt (tot brandhout of houtsnippers) of worden afgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Tuin inspiratie opdoen bij anderen!

Rotan meubels staan mooi in ieder interieur!

Klein groenafval wegwerken uit de tuin