Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Vouwgordijnen opmeten en ophangen, hoe doe je dat?

Weet je niet precies hoe je vouwgordijnen moet ophangen of twijfel je of je het wel goed doet? Het is verstandig om van tevoren goed op te meten welke maat vouwgordijn je nodig hebt. Er zijn verschillende manieren om op te meten welke lente en breedte je nodig hebt voor bijvoorbeeld het raam in je woonkamer. Echter worden hierbij vaak fouten gemaakt. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over hoe je het beste vouwgordijnenkunt opmeten en ophangen.  

Tips om mee te beginnen 

  • Gebruik goed materiaal, een metalen rolmaat of een vaste meetlat om in 1 x te kunnen meten. Nog beter; gebruik een digitaal meetapparaat. 

  • Meet meerdere keren, zo kun je je niet vergissen bij het aflezen van de maat. 

  • Houd rekening met vensterbanken, raamhendels en verwarmingsbuizen. Het is belangrijk dat de gordijnen vrij hangen. 

Verschil vouwgordijnen “in de dag” en “op de dag” 

Misschien heb je hier wel eens van uitdrukkingen gehoord. Het lijkt misschien een klein verschil tussen de woorden maar als het om het opmeten van vouwgordijnen gaat zit er een wezenlijk verschil tussen. Meet je een vouwgordijn ‘op de dag’? Dan meet de gewenste breedte en de gewenste hoogte. Het vouwgordijn is hierbij groter dan het kozijn. Meet je een vouwgordijn ‘in de dag’? Dan meet je de binnenkant van het kozijn zodat het vouwgordijn ertussen past. Dat doe je op de volgende manier: 

  • Meet de breedte van het kozijn op 3 plaatsen, boven, midden en onder en haal van de smalste breedte 1 cm af.   

  • Meet de hoogte van het kozijn op 3 plaatsen, links, midden en rechts en haal van de kortste hoogte 0,5 cm af. Je mag ook de kortste hoogte aanhouden, zodat het vouwgordijn hangt op je vensterbank. 

Het ophangen van je vouwgordijnen: 

Het ophangen van een vouwgordijn is vrij eenvoudig. Als je de volgende stappen volgt kan het bijna niet misgaan.  

  • Plaats de buitenste klemmen 10 cm uit de kant. Het pijltje op de vouwgordijnklem wijst naar boven, ongeacht of je op plafond of muur plaatst. 

  • Leg nu, een beetje gekanteld naar voren, de uitsparing onderaan de achterkant van de vouwgordijnbak in de klemmen en druk vervolgens de gehele bak naar achteren totdat alle klemmen zijn vastgeklikt. 

  • Zet indien mogelijk de ketting vast aan de muur d.m.v. de bijgeleverde kettinggeleider.  

  • Maak gebruik van een stoomapparaat of eventueel stoomstrijkijzer om zo de laatste vouwen uit het vouwgordijn te stomen.  

  • Laat de vouwgordijnen een aantal dagen uithangen, voor het mooiste resultaat. 

Gordijnen op maat laten maken  

Het kan natuurlijk ook zo zijn dan je geen gangbare maat nodig hebt. In dat geval is het bij veel winkels mogelijk om vouwgordijnen op maatte laten maken. Tegenwoordig is het op maat laten maken van gordijnen vrij eenvoudig. Bij online winkels voor gordijnen vind je vaak de prijs per strekkende meter voor gordijnstoffen. Deze prijs is meestal all-inclusive. Dit houdt in dat alles wat nodig is voor het op maat maken van jouw gordijn bij de prijs in zit. Hierbij kan je denken aan stof, garen en haken of ringen. Eventuele gewichtjes en een verzwaringskoord horen hier ook bij. Dit maakt het kopen van een gordijn op maat duidelijker en eenvoudiger. 

Gerelateerde artikelen

Enkelasser of tandemasser aanhangwagen: wat is het beste?

Slimme oplossing tegen onkruid

Dit zijn de zonweringstrends van 2021