Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Varen plant

De varen plant kent een familie van verschillende varensoorten. De meest bekende is Nephrolepis. Deze varen kun je makkelijk onderhouden. Bovendien heeft de plant een luchtzuiverende werking en reguleert hij een goede luchtvochtigheid. 

Waar kan ik de varen plant het beste neerzetten? 

Een varen gedijt goed op een vochtige plaats zoals een badkamer of keuken. Zorg wel dat hij voldoende daglicht krijgt. De plant geeft zelf ook veel vocht af. De varen heeft daarom een genezende functie bij hoofdpijn of een droge huid. Zoals gezegd staan varens bekend om hun luchtzuiverende kwaliteit. Dit bij elkaar maakt de varen tot een plant die goed is voor je gezondheid! 

Zet de plant op een lichte plek maar niet in de volle zon bij een temperatuur vanaf 15 C°

Plant met diverse kleuren 

Een varen plant heeft doorgaans een bladpatroon van krulachtige blaadjes. Bij de kleur denk je vooral aan groen, maar varens kunnen ook een bladkleur hebben van zilvergrijs of rood. Ook de bladvorm is niet per definitie hetzelfde en ook de hardheid van de bladeren verschilt. Bij varens kun je dus een mooie verzameling samenstellen van verschillende soorten zonder dat groen een overheersende werking heeft in het interieur. 

Hoe kan ik varens het beste verzorgen?

Zorg dat de potaarde van de varen vochtig blijft zodat de kluit niet uitdroogt. Let er ook op dat je geen water toedient in het midden van de plant maar besproei ze regelmatig met een plantenspuit en zorg voor wekelijkse voeding. Is de varen uit de pot aan het groeien? Dan kun je hem in maart het beste verpotten.

Nog een tip voor je interieur: hang de plant op, zo hebben de bladeren alle ruimte en het geeft ook nog eens een leuk en speels effect.