Doe het zelf tuinen
Image default
Dienstverlening

Uitleg over je meter/groepenkast

Iedere woning of pand heeft een meterkast of een meterruimte. Tegenwoordig heet de meterkast een meterruimte. De reden hiervoor is dat de tegenwoordige meterkast eigenlijk helemaal geen kast meer is, en het ziet er ook niet meer zo uit. In het bouwbesluit van 2012 staat precies hoe een meterruimte er tegenwoordig uit moet zien. Een meterruimte moet aan bepaalde eisen voldoen, zo zijn er vaste regels over de afmeting. Er zijn ook vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven. De meterkast bestaat uit vijf zones. in de meterruimte komen alle nutsleidingen binnen. In de meterruimte hangen per nutsbedrijf meters die dingen op meten, vandaar de naam meterruimte of meterkast. 

Storing in de groepenkast 

Een groepenkast heeft verschillende groepen die stroom geleiden naar elektrische apparaten. Als er teveel apparaten allemaal tegelijkertijd stroom trekken van een bepaalde groep dan kan de groep overbelast raken. De groepenkast of groep automaat kan dan doorslaan, dit is juist voor de veiligheid. Ook bij een kortsluiting zal een groepenkast of groepen automaat doorslaan. Als de groepen stop niet doorslaat dan kan het zijn dat de aardlekschakelaar wel doorslaat een aardlekschakelaar zit tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast. In principe hebben alle woningen die in of na 1976 zijn gebouwd of gerenoveerd zijn een aardlekschakelaar in de meterkast. Als de aardlekschakelaar niet goed werkt dan laat dan je elektra door een erkende elektra installateur beoordelen en testen.

 

Wat is een aardlekschakelaar? 

De aardlekschakelaar meet of de in en uitgaande stroom gelijk blijft. Als dit niet het geval is dan is er iets mis en dan klopt er iets niet in de installatie en ontbreekt de schakelaar tot de totale stroomtoevoer. Dit is een beveiliging die op alle installaties bij woningen vanaf 1975. als er bliksem inslaat het zijn dat de aardlekschakelaar uitschakelt, maar is dat geval is er niks aan de hand en kun je hem gewoon weer terugschakelen. Er is dan niks met de stroomvoorziening aan de hand.