Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Tuinplanten voor in de volle zon

We moeten er nog even op wachten, maar over enkele maanden beginnen de temperaturen weer dusdanig op te lopen dat we onze huiskamer kunnen verruilen voor het terras in de tuin. Nu is de idealen tijd om vast de nodige tuinplannen te maken. Er zijn altijd wel wat plekjes in de tuin die onder de schop mogen worden genomen. In dit tuinblog komen de meest populaire zon minnende tuinplanten aan bod. Niet alleen wij, ook deze planten kijken weer uit naar de zon!

Wat zijn zonminnende tuinplanten?

Het rijk der tuinplanten is enorm groot en daarvoor ook zeer divers. Zo heb je bijvoorbeeld planten die alleen in de schaduw groeien, andere weer alleen op een specifieke grond of op bepaalde hoogtes (in de bergen). Zoals de naam ‘zonminnende’ al aangeeft, zijn dit planten die (en soms zelfs alleen) verlangen naar een zonnige standplaats. Hoe meer zon, hoe beter de plant groeit en tot zijn recht komt. Vaak bloeien deze zonminnende planten dan ook rijker, geven mooiere bladkleuren en vormen meer zaden. 

Plantsuggesties voor een zonnige standplaats

Hieronder volgen een aantal veelgebruikte tuinplanten die worden gebruikt in zonnige tuinborders. Hoogstwaarschijnlijk heb je ze al vaak ergens in de tuin zien staan, maar niet geweten wat de naam is van deze planten .

  • Lavandula, klassieker als deze bestaat bijna niet. Ondanks dat is de Lavendel nog steeds een erg populaire tuinplant en groeit het beste op een zonnige stansplaats. De bekendste soorten zijn toch wel de paarsbloeiende cultivars, echter is de witte Lavendel ook erg mooi! Daarbij komt dat de Lavendel voor diverse doeleinden gebruikt kan worden, zowel in pot, volle grond, plantenbak, prairiebeplanting, borders en op het terras. Hierbij bereikt de plant een hoogte van zo’n 40 cm.

  • Echinacea, ook wel Zonnehoed genoemd is een veelgebruikte tuinplant voor in een zonnige border. De plant is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals in de bloemkleuren roze, wit en zelf groen. Tevens is de Zonnehoed erg geliefd onder de bijen. De plant vormt van juli tot ver in september diverse bloemen en bereikt hierbij een hoogte van zo’n 75 cm. Met name tijdens het uitlopen van het blad heeft de plant veel water nodig.

  • Rudbeckia, toevallig met dezelfde Nederlandse naam als de bovengenoemde plant, is de Rudbeckia een erg populaire, geelbloeiende vaste plant van zo’n 80 cm hoog. Voor iedere zonovergrote border een ‘must have’. De bloemen komen tevoorschijn in de maanden juli, augustus en september en bereiken een diameter van zo’n 10 cm. Tevens als snijbloemen te gebruiken.

  • Echinops, beter bekend als de Kogeldistel is een echte beauty! Deze vaste plant is erg decoratief dankzij de prachtige, bolvormige (5 cm groot) bloemen. Zodra de bloemen tevoorschijn komen bloeit de Echinops met intens blauwe bloemkleuren. Een echte eyecatcher voor in de tuin!

Meer informatie over deze en vele andere plantjes voor in de volle zon, zie Plantengrow.nl