Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

Led Design Holland is hét adres voor LED verlichting werkplaats, kantoor en winkel

We gaan het hebben over lichtlijnen. In de wereld van led wordt met een lichtlijn een modulair systeem van lampen bedoeld. Overigens komt het begrip lichtlijn in de scheepvaart ook voor in de betekenis van twee bakens die aangeven waar boten veilig door heen kunnen varen. Die lichtlijnen laten we even voor wat ze zijn, we concentreren ons op de led-lichtlijn.

Op www.leddesignholland.nl, de website & webshop van de Bredase LED specialist Led Design Holland, lezen we dat lichtlijnen van oudsher werden gebruikt in grote ruimtes als distributiehallen, magazijnen en fabrieken. Tegenwoordig zie je deze toepassing ook veel in winkels en showrooms. Een lichtlijn is een lange rail met afzonderlijke ledlampen. Zo’n led-lijnsysteem biedt veel voordelen. We noemen de belangrijkste:

  • het energieverbruik is laag;
  • de lampen hebben een lange levensduur;
  • het licht is rustig en stabiel (perfecte hoeveelheid licht en geen flikkeringen).

Wat het energieverbruik betreft, dat ligt zeker 50% lager dan bij traditionele tl-buizen. Qua levensduur kunt u denken aan minimaal 50.000 branduren. Een voorbeeld van een professioneel armatuur is de LED Line Refix. Deze passen prima in bestaande lichtlijnen. Om zo duurzaam mogelijk te ondernemen, raden we aan de lichtlijn smart te maken door er een DALI systeem aan te koppelen. De lampen kunnen hiermee afzonderlijk geschakeld en gedimd worden.

In Nederland zijn bedrijven die op jaarbasis 50.000 kWh energie of meer of 25.000 kubieke meter aardgas of meer verbruiken gebonden aan de energiebesparingsplicht en de informatieplicht. Zij moeten energiebesparende maatregelen nemen die een maximale terugverdientijd van 5 jaar hebben. De maatregelen worden online gemeld bij het RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In het kader van deze verplichtingen zijn moderne, slimme led-lichtsystemen dé oplossing. Met een lichtmanagementsysteem worden lichtlijnen aangestuurd oftewel de lampen branden alleen als het nodig is en ze branden in precies de juiste sterkte op wisselende momenten van de dag. Aan de basis van een lichtmanagementsysteem ligt een lichtplan. Zo’n plan wordt in een speciaal 3D softwareprogramma gemaakt. Een voordeel van ledlampen dat we tot slot graag nog willen noemen, is dat ze niet heet worden en dus veilig zijn.

https://www.leddesignholland.nl