Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Je zonnepanelen zelf installeren? Het kan perfect!

Zijn zonnepanelen nog altijd iets dat je zou willen, maar je kijkt daarbij op tegen de kosten om ze te laten installeren? Je kunt nu besparen door ze zelf te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld bij Zonnepanelen Natuma je panelen en al bijhorende producten die je nodig hebt, gewoon aankopen. Met een beetje handigheid leg je ze zelf. Of misschien heb je wel een vriend die hier ervaring mee heeft en die jou hierbij kan helpen.

Stap 1: welke zonnepanelen kiezen?

Zonnepanelen worden alsmaar beter en de opbrengst wordt alsmaar groter. Maar welke zonnepanelen moet je nu eigenlijk kiezen voor het beste rendement? Bij Natuma geven ze de raad om zonnepanelen Venray te kiezen. Waarom kiezen voor dit type van zonnepanelen? Het zijn wat men noemt monokristallijne panelen, ook bekend als de zwarte panelen. Deze hebben een grotere opbrengst dan de polykristallijne panelen (blauwe panelen). Venray zwarte panelen bestaan in een versie met dubbel en een versie met enkel glas. De panelen met dubbel glas gaan langer mee omdat ze sterker zijn. Bij de verkoper kunnen ze jou precies vertellen wat de (gemiddelde) opbrengst is per type van paneel.

Stap 2: wat heb je nog nodig?

Naast je panelen heb je ook nog nodig: omvormers en eventueel opslag. De omvormer zorgt ervoor dat de zonne-energie omgevormd wordt tot bruikbare elektrische energie. Wil jij je energie opslaan? Dan heb je accu’s nodig. Maar je kan de opgewekte energie ook gewoon aan je provider teruggeven, dan heb je geen accu’s nodig. Ook alle nodige bekabeling koop je gewoon samen met je zonnepanelen aan. Leg je plannen voor aan de verkoper en hij helpt jou verder.

Stap 3: de installatie

Je kunt de installatie perfect zelf doen. Natuma helpt jou hierbij. Je krijgt raad of je maakt gewoon een afspraak en je bespreekt je plannen. Elke type van zonnepanelen heeft een andere opbrengst. En veel hangt ook af van de plek waar de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Denk aan de hellingsgraad van je dak of de hoek ten opzichte van de stand van de zon. Ook hierin laat je je best adviseren door een professional.

Stap 4: Monitoring systeem, meten is weten

De huidige omvormers kunnen met monitoring worden uitgerust. Daardoor kun je zeer makkelijk je opbrengst in kaart brengen. Van op je pc thuis of van op afstand krijg je een inzicht wat je zonnepanelen zoal opbrengen. Je krijgt statistieken en historieken. ‘Meten is weten’, toch?