Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Dakbedekking van golfplaat

Wanneer je je oriënteert op golfplaten, merk je dat er diverse platen te vinden zijn van verschillende materialen. Bij het bedekken van een schuurtje, garage of carport wil je wel graag de juiste keuze maken. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen en het is afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen welk materiaal het beste bij de situatie past. We vertellen je graag meer over de verschillende golfplaten en hun toepassingen.

 

Een lange levensduur

De materiaalkeuze is meestal gebaseerd op welk doel de dakbedekking dient. Wil je bijvoorbeeld een garage of loods bedekken, dan kun je het beste kiezen voor een metalen plaat. Ze hebben een langere levensduur dan de golfplaten van ander materiaal en zijn erg stevig. Deze platen hebben als kenmerk dat ze geen licht doorlaten. Het nadeel van golfplaten van metaal is dat het plaatsen lastig is vanwege de stevigheid. De wat flexibelere platen zijn makkelijk te bevestigen en dit kun je vaak ook zelf doen. Bij metalen platen gaat dit wat lastiger.

 

Zelf plaatsen van kunststof golfplaten

Golfplaten van kunststof laten in tegenstelling tot metalen platen wel licht door. Handig als je het bijvoorbeeld voor een schuur wilt gebruiken. Deze platen zijn vaak gemaakt van PVC of plexiglas. De golfplaten zijn stevig en flexibel waardoor je het zelf zou kunnen plaatsen. Platen van kunststof zijn net wat meer geluiddempender dan die van metaal.

 

Geluiddempend en geen last van condens

Wil je bij een zware hagelbui geen last hebben van het getik op het dak? Dan kun je voor golfplaten van vezelcement kiezen. Dit materiaal is stevig en heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als een metalen golfplaat. Een groot voordeel echter van vezelcement is dat er geen condens aan de binnenkant ontstaat. Bij een metalen plaat kan dit wel ontstaan, omdat vocht niet naar buiten kan. Bij vezelcement platen kan dit wel. Het vocht kan uiteraard niet naar binnen komen.

 

Bitumen platen

Dan zijn er nog de golfplaten van bitumen. Het is flexibel en het makkelijkst te plaatsen van al deze materialen. Maar ben je niet zo handig, dan is het misschien toch een idee om de golfplaten te laten plaatsen.

 

Golfplaten online bestellen

Bij veel locaties waar je de platen kunt kopen kun je er ook voor kiezen om ze te laten plaatsen. Wanneer je de platen online gaat bestellen kun je uitgebreid advies krijgen over welke plaat of platen het beste bij jouw situatie passen en wat je allemaal nodig hebt. Bij Van Viegen staan de medewerkers voor je klaar om je te informeren en adviseren.