Doe het zelf tuinen
Image default
Woningen

Hoe houd je een cv-ketel schoon?

Je kunt vandaag de dag niet meer zonder een goed werkende cv-ketel. Een cv-ketel zorgt er immers voor dat je gebruik kunt maken van warm water en dat je huis goed verwarmd is tijdens de koude winterdagen. Het is dan ook erg belangrijk om regelmatig cv-ketel onderhoud uit te laten voeren. Maar hoe gaat dit onderhoud precies in zijn werk en wat kun je daarnaast zelf doen? Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rijtje, zodat je zeker bent van een schone cv-ketel.

Controle en onderhoud van de cv-ketel

Je laat het cv onderhoud doorgaans één keer per twee jaar uitvoeren door een ervaren cv-monteur. De onderhoudsmonteur voert dan een uitvoerige controle uit van jouw cv-ketel. Mocht er iets niet werken of defect zijn, dan komt dit meteen naar voren en weet de monteur wat hij moet repareren. Heb je een wat oudere ketel of vermoed je dat er iets stuk is? Neem dan direct contact op met de onderhoudsmonteur om brand in het apparaat te voorkomen.

Cv-ketel schoonmaken

Naast het grote onderhoud dat door een expert wordt uitgevoerd kun jij jouw cv-ketel eenmaal per jaar voorzien van een kleine schoonmaakbeurt. Let er hierbij wel op dat je alleen de buitenzijde van de ketel schoonmaakt. Het werk aan de binnenzijde van de cv-ketel en aan alle losse onderdelen moet je aan de expert overlaten. De buitenkant van de ketel maak je schoon met een licht vochtige doek.

Check de waterdruk

Wat je ook makkelijk zelf kunt doen is het bijvullen van het water in de cv-ketel. Op de watermeter kun je zien of het pijltje tussen de 1,5 en 2 bar staat. Als de druk lager is dan 1,5 bar betekent dit dat het een goed moment is om het water bij te vullen. Gebruik hiervoor een speciale slang die je op de kraan en de cv-ketel aan kunt sluiten. Vervolgens laat je het water langzaam in de cv-ketel lopen, tot de watermeter op de juiste stand staat.

Voordelen van cv-onderhoud

Wanneer je zorgt voor regelmatig onderhoud aan de cv-ketel is dit beter voor je veiligheid en voor je portemonnee. Wanneer verouderde onderdelen niet op tijd worden vervangen kan er in in het ergste geval brand in de cv-ketel ontstaan. Ook bespaar je op energiekosten wanneer jouw cv-ketel optimaal werkt en je niet onnodig stookt. Plan dus vooral een tijdige afspraak in met jouw cv-monteur. Op die manier kun je met een gerust gevoel kunt genieten van jouw woonplezier en heb je altijd warm water.