Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

3 tips bij het zagen van bomen/takken

Het is koud buiten, het heeft gevroren en het sneeuwt. Het winterseizoen is weer begonnen. Niets is dan lekkerder dan met een lekker warm drankje voor de openhaard te gaan zitten met het hele gezin. Er is alleen voor dat warme haardvuurtje wel veel hout nodig. Dit wordt meestal allemaal voor-gezaagd. Dit hout wordt in grote getalen gezaagd en opgeslagen in grote loodsen. Waarna ze op pallets worden gelegd en naar de klant gebracht kunnen worden. Door al deze verschillende werkzaamheden is het kopen van hout niet goedkoop. Wil je nou toch een heerlijk vuurtje in de winter, maar heb je niet het geld om voor-gezaagd hout te kopen? Lees dan snel verder, want in dit artikel worden er tips gegeven over het zelf zagen van bomen en takken. Door het zelf te doen kost het wel wat inspanning, maar je bespaart daar wel een heleboel geld op!

Tips om je eigen haard hout te zagen

 

  1. Vooruit plannen

Voordat je bomen of takken gaat zagen is het enorm belangrijk om vooruit te plannen. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je weet welke kant een boom opvalt. Als je niet goed inschad hoe de boom zal gaan vallen, kunnen er grote ongelukken gebeuren. Bekijk de boom daarom aandachtig. Let op hoe de boom groeit en waar de meeste takken hangen. Door dit te controleren kan je bepalen welke kant de boom het meeste gewicht heeft en welke kant de boom dus waarschijnlijk zal gaan vallen. Check daarna altijd eerst de omgeving. Let erop of er obstakels in de buurt zijn als hoogspanningskabels, auto’s, mensen gebouwen of wegen. De omgeving moet vrij zijn. Een boom is groot en zwaar en kan voor veel schade zorgen als hij wordt omgezaagd.

 

  1. Gereedschap

Het juiste gereedschap is ook van groot belang! je kan alles met een handzaag doen, maar dat kost naast inspanning ook nog eens zeeen van tijd. Om zo min mogelijk inspanning te leveren is het verstandig om gebruik te maken van bijvoorbeeld een husqvarna kettingzaag. Er zijn talloze benzine kettingzagen te verkrijgen. Natuurlijk zit er ook overal verschil in prijs, veiligheid en duurzaamheid.

 

  1. Veiligheid

Bij het gebruik van dit soort apparatuur ligt het gevaar in een klein hoekje. De messen van een kettingzagen zijn vlijmscherp en kunnen serieus letsel veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je ten alle tijden goed beveiligd bent. De kettingzagen van tegenwoordig zijn al van zichzelf beveiligd op allerlei manieren, maar denk eraan om dikke werkhandschoenen en beschermende werkkleding te dragen. Zo voorkom je een vervelende middag in het bos!

 

Na deze tips ben jij helemaal klaar om je eigen hout te verzamelen voor in jouw eigen huis. Zorg dat je een aanhanger regelt om al het hout in te verzamelen en stapel alles weer netjes op op een droge plek! Droog hout is namelijk veel makkelijker aan te steken dan als het nat is.

 

Geniet nu volop van een verwarmde woonkamer met sfeervol licht van het vuur. En wees vooral trots op jezelf! want jij hebt dit voor elkaar gekregen.