Doe het zelf tuinen
Image default
Gezondheid

Hoe de vette leverziekte om te keren: Een uitgebreide gids

Leververvetting symptomen zijn een belangrijk gezondheidsprobleem in de moderne wereld. Miljoenen mensen over de hele wereld worden erdoor getroffen, met allerlei ongemakkelijke symptomen en een verhoogd risico op ernstige complicaties. Gelukkig kan leververvetting met de juiste aanpak worden tegengegaan. In deze uitgebreide gids behandelen we de oorzaken, tekenen en symptomen, diagnose en behandeling van leververvetting. We bespreken ook hoe u de ziekte kunt voorkomen en omkeren, met de nadruk op veranderingen in levensstijl en dieet die uw lever weer gezond kunnen maken. Gewapend met deze informatie kunt u uw gezondheid in eigen hand nemen en vandaag nog beginnen met het omkeren van leververvetting.

 

 

Wat is leververvetting?

Leververvetting is een opeenhoping van vet in de levercellen, die kan leiden tot ontsteking, schade en disfunctie van het orgaan. De aandoening hangt nauw samen met obesitas, diabetes type 2, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk. In feite is het vaak het eerste teken van het metabool syndroom, een cluster van aandoeningen die het risico op hartziekten, beroerte en diabetes verhogen. Hoewel leververvetting vaker voorkomt bij mensen met deze aandoeningen, kan het ook mensen treffen die verder gezond zijn. In zeldzame gevallen kunnen te veel alcohol of bepaalde medicijnen leververvetting veroorzaken. De lever is een groot orgaan rechtsboven in de buik dat een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling. Het verwerkt voedingsstoffen uit voedsel, helpt stoffen in de bloedbaan af te breken en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Bij leververvetting is de lever overbelast en kan hij niet meer goed functioneren. Dit kan leiden tot ernstige complicaties zoals leverfalen.

 

Oorzaken van leververvetting

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot leververvetting. Daartoe behoren ongezonde voeding, stofwisselingsstoornissen zoals diabetes type 2 of hypertriglyceridemie, en overmatig alcoholgebruik. Een slecht dieet met veel suiker en verzadigde vetten, in combinatie met verminderde lichaamsbeweging, is de voornaamste oorzaak van leververvetting. Een dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten kan het gehalte aan triglyceriden, een soort vet dat in de bloedbaan voorkomt, verhogen. Deze vetten worden ook in de lever omgezet in vet. Een eiwitrijk dieet, samen met gezonde vetten, wordt in verband gebracht met een laag risico op leververvetting.

 

Tekenen en symptomen van leververvetting

Leververvetting is vaak asymptomatisch, waardoor het probleem gemakkelijk kan worden genegeerd. Het negeren ervan kan echter leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en zelfs de dood. Leververvetting kan worden vastgesteld door bloedonderzoek waarbij leverenzymen worden gemeten of door beeldvormingstechnieken zoals echografie of een CT-scan. Hieronder volgen de meest voorkomende tekenen en symptomen van leververvetting: – Vermoeidheid – Leververvetting kan vermoeidheid veroorzaken en ervoor zorgen dat u zich zelfs na een goede nachtrust moe voelt. Dit komt doordat de lever overbelast is geraakt en niet meer de nodige energie heeft om zijn functies goed uit te voeren. – Gewichtstoename – Als de lever overbelast raakt met vet, begint hij het op te slaan in plaats van het af te breken, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit is deels te wijten aan het feit dat de lever verantwoordelijk is voor het metaboliseren van opgeslagen vet voor energie. – Zwelling – Als de lever verstopt raakt met vet, kan dat leiden tot vochtophoping, vooral in de buik. – Buikpijn – Leververvetting kan buikpijn veroorzaken, vooral rechtsboven in de buik. Dit komt doordat de lever zeer gevoelig is, en zelfs een kleine hoeveelheid vet kan irritatie veroorzaken. – Geelzucht – Een geelachtige verkleuring van de huid en het oogwit, geelzucht, is een teken van een slechte werking van de lever. Het wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van gal in de bloedbaan, die door de lever wordt gemetaboliseerd. – Misselijkheid – Leververvetting kan misselijkheid veroorzaken, vooral ’s morgens en na het eten. Dit komt doordat de lever verantwoordelijk is voor de stofwisseling van verschillende stoffen, waaronder alcohol en voedingsstoffen. – Abnormale leverfunctietests – Leverfunctietests zijn bloedonderzoeken die gebruikt worden om de gezondheid van de lever te bepalen. Als deze tests normaal zijn, betekent dit dat de lever goed functioneert. Als de tests tekenen van leverschade vertonen, is dat vaak te wijten aan een vette lever.

 

Diagnose van leververvetting

Meestal stellen artsen de diagnose leververvetting met behulp van bloedonderzoek. De tests laten de hoeveelheid vet in het bloed en de leverfunctie van een patiënt zien. Als bij u het metabool syndroom is vastgesteld, kan uw arts ook testen op leververvetting. Ook als u geen van de andere symptomen van het metabool syndroom heeft, is het mogelijk dat u leververvetting heeft. Leververvetting kan ook worden vastgesteld met behulp van beeldvormende technieken. Een CT-scan of echografie kan de hoeveelheid vet in de lever aantonen. Ook een MRI kan aantonen of de lever vergroot is.

 

Behandeling van leververvetting

Het doel van de behandeling is de leverontsteking te verminderen en verdere schade te voorkomen. De behandeling hangt af van de oorzaak van de leverziekte. In de meeste gevallen bevelen artsen veranderingen in levensstijl en dieet aan. Bij mensen met leververvetting als gevolg van het metabool syndroom bestaat de behandeling meestal uit veranderingen in levensstijl en medicijnen. In sommige gevallen kunnen artsen een operatie aanbevelen om de hoeveelheid vet in de lever te verminderen. U kunt leververvetting echter voorkomen en omkeren door een gezonde levensstijl te veranderen, zoals: – Gezonde voeding – Eerst en vooral moet u uw inname van suiker en geraffineerde koolhydraten verminderen. Dit zal de vorming van triglyceriden in de lever helpen voorkomen. Volg voor een gezond dieet het Mediterrane dieet of het Paleo dieet. – Verhoogde vezelinname – Naast het reguleren van de bloedsuikerspiegel kunnen vezels ook helpen voorkomen dat vet zich in de lever ophoopt. – Voldoende eiwitinname – Eiwitten zijn essentieel voor een gezonde lever. Gezonde eiwitten zijn onder meer vis, kip, eieren en peulvruchten. – Voldoende waterinname – Water is essentieel voor veel lichaamsfuncties, waaronder de regulering van de bloedsuikerspiegel. – Matige alcoholinname – U moet geen alcohol drinken als u een vette lever heeft. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ernstigere leverschade.

 

Hoe leververvetting te voorkomen

Het is mogelijk om leververvetting te voorkomen door een gezond dieet en een actieve levensstijl te volgen. U moet echter ook de risicofactoren vermijden die met deze aandoening in verband worden gebracht. – Vermijd overeten – Gezond eten betekent niet dat u zoveel kunt eten als u wilt. In plaats daarvan moet u eten tot u voor 80% vol zit. – Vermijd overmatig alcoholgebruik – Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting en andere ernstige gezondheidsproblemen. – Vermijd roken – Roken beschadigt de lever, waardoor u een hoger risico loopt op het ontwikkelen van leververvetting. – Beweeg regelmatig – Lichaamsbeweging vermindert de kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom, een belangrijke oorzaak van leververvetting. – Slaap voldoende – Leververvetting verhoogt ook het risico op slaapapneu. Voldoende slaap kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. – Beperk stress – Stresshormonen kunnen het risico op het ontwikkelen van leververvetting vergroten. U kunt stress verminderen door te mediteren, te sporten en voldoende te slapen.

 

Dieet veranderingen om leververvetting tegen te gaan

Een gezond dieet is de hoeksteen van de behandeling en preventie van leververvetting. Hier volgen enkele tips voor een gezond dieet: – Eet meer vezels – Voedingsvezels kunnen het risico op leververvetting verminderen door de bloedsuikerspiegel te reguleren en de niveaus van triglyceriden in het bloed te verlagen, en door de stoelgang te vergemakkelijken. U kunt vezels halen uit fruit, groenten, bonen, peulvruchten en volle granen. – Eet meer groenten – Groenten zijn rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen voorkomen dat vet zich in de lever ophoopt. Kruisbloemige groenten zoals broccoli zijn bijzonder heilzaam. – Eet magere eiwitten – Eiwitten kunnen u helpen een gezond gewicht te behouden en te voorkomen dat zich vet in de lever opbouwt. U kunt het beste kiezen voor magere eiwitten uit vis, kip, eieren en peulvruchten. – Beperk uw suikerinname – Vermijd bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen, waaronder frisdrank, gebak en snoep. – Beperk uw alcoholgebruik – Zelfs matig alcoholgebruik kan leiden tot ernstigere leverschade. Bier, wijn en sterke drank bevatten allemaal veel suiker en kunnen het risico van leververvetting vergroten.

 

Veranderingen in levensstijl om leververvetting tegen te gaan

Naast gezonde voeding zijn er andere veranderingen in levensstijl die kunnen helpen om leververvetting te voorkomen. Om stress te verminderen en een gezonde levensstijl te bevorderen, is het belangrijk om voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Hier volgen enkele tips om een gezonde levensstijl te bevorderen: – Krijg voldoende slaap – Vette leverziekte ontwikkelt zich eerder bij mensen die niet genoeg slaap krijgen.

https://www.dietistmandybreure.nl