Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin onderhoud

Hardhouten oeverbescherming op de schop; steeds vaker wordt kunststof beschoeiing toegepast.

Hardhouten oeverbescherming op de schop; steeds vaker wordt kunststof beschoeiing toegepast.

Kunststof beschoeiing wordt vaak toegepast als alternatieve, duurzame oeverbescherming. Het verduurzamen in de waterbouw is een belangrijk onderwerp in de huidige tijd, gezien de toenemende bewustwording rondom de klimaatproblematiek en de noodzaak om de natuur te beschermen. Het beschermen van oevers tegen erosie en de effecten van klimaatverandering is van vitaal belang voor de gezondheid van ecosystemen en de veiligheid van menselijke bewoners in de buurt van waterwegen.

Kunststof en vurenhout zijn twee populaire materialen die worden gebruikt voor duurzame oeverbescherming. Kunststof wordt steeds populairder als materiaal voor oeverbescherming vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Kunststof kan worden gerecycled en is bestand tegen de elementen, wat betekent dat het lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft. Bovendien is kunststof oeverbescherming vaak gemaakt van gerecycled materiaal, waardoor dit een duurzame keuze is.

Vurenhout is daarnaast een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal dat verrassend goed toegepast kan worden in oeverbescherming, mits de juiste vereisten worden gewaarborgd. Vurenhout is sterk en duurzaam en kan goed tegen de elementen, waardoor het ideaal is voor gebruik in waterrijke gebieden. Hiervoor dient het hout zich tot minimaal 30 centimeter onder de waterlijn te bevinden. Indien dit niet gebeurt zorgt de combinatie van water en zuurstof ervoor dat het vurenhout zal gaan schimmelen en rotten. De voordelen van vurenhout in de waterbouw zijn de hoge sterkte-gewichtsverhouding, waardoor het sterk genoeg is om te worden gebruikt in constructies voor de waterbouw, terwijl het toch relatief licht blijft. Dit is vooral belangrijk bij het bouwen van drijvende constructies of drijvende pontons. Daarbij biedt vurenhout weerstand tegen verval, zoals aantasting door insecten. Dit maakt de houtsoort geschikt is voor gebruik in wateromgevingen.

 

https://hipgroen.nl/