Doe het zelf tuinen
Image default
Dienstverlening

Geniet van fietsen terwijl u uw bekkenbodem gezondheid beschermt

Of je nu geïnspireerd bent door de Olympische Spelen en de Tour de France of gewoon weer in vorm wilt komen, fietsen hoeft niet te betekenen dat je moet kiezen tussen je conditie en bekken gezondheid. Fietsen als sport, beweging, of vorm van vrije tijd en vervoer is nog nooit zo toegankelijk geweest als nu.

Echter kan overmatig en extreem fietsen nadelige gevolgen hebben op uw bekkenbodem gezondheid. Twijfelt u of u nog wel goed bezig bent? Bekijk dan eens wat fysio Eindhoven te bieden heeft op adviserend vlak. Of lees verder om meer te weten te komen over de impact van fietsen op uw bekkenbodem.

Gezondheidsvoordelen van fietsen

De gezondheidsvoordelen van fietsen zijn onmiskenbaar, ze leveren weinig op impact cardio, die kan worden geschaald naar uw tijd, locatie en fitnessniveau. Typische resultaten zijn:

  • Sterkere benen, kernspieren en rug;

  • Verhoogde cardiovasculaire prestaties en gezondheid;

  • Verbeterde geestelijke gezondheid met vermindering van angst en depressie;

  • Verlaagd risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Gezondheidsimpact van fietsen

De belangrijkste gezondheidsimpact op fietsen is de mogelijk negatieve effecten op de bekken gezondheid. Strenge training op een dun (fiets)zadel kan ongewenste wrijving en langdurige druk veroorzaken, wat leidt tot een verminderde bloedstroom.

Bij mannen is fietsen in extreme gevallen in verband gebracht met testiculaire pijn, gevoelloosheid en onvruchtbaarheid. Bij vrouwen kan ongecontroleerde bekkenpijn leiden chronische pijn, incontinentie en gordel klachten. Als u een van deze symptomen ervaart tijdens of na uw rit, overweeg dan om deze belangrijke wijzigingen in uw fiets regime aan te brengen:

1. Uw fietszadel aanpassen en/of vervangen

Er is geen winst bij bekkenpijn! Als u tijdens het fietsen gerichte wrijving of gevoelloosheid voelt, breng dan stapsgewijs wijzigingen aan om de voorkant van het zadel naar beneden te kantelen. Zelfs een verschil van een paar graden kan al een grote verbetering voor uw gezondheid betekenen.

Als het zadel dat bij uw fiets is geleverd niet de beste pasvorm heeft, overweeg dan een andere optie. Zadel Innovatie omvat nu bredere modellen die aan de voorkant zijn gesplitst om de druk te verdrijven, enz. Je kunt verschillende modellen uitproberen door naar je plaatselijke fietsenwinkel te gaan – zorg er gewoon voor dat ze een retourbeleid hebben voordat je ze koopt.

2. Wees proactief in uw bekken gezondheid

Elke spierstructuur kan in verval raken zonder regelmatig onderhoud, en bekken disfunctie treft waarschijnlijk meer dan 20% van de bevolking. Het slechte nieuws: pijn en ongemak zijn niet normaal. Het goede nieuws: dat kunnen we oplossen!

Fietsen is een goede behandeling voor kleine bekkenproblemen, omdat het helpt om kracht op te bouwen ‘daar beneden’. Voor bekkenproblemen die niet door fietsen worden veroorzaakt, overweeg dan deze strategieën in uw benadering van trainingen:

  • Ga langzaam terug naar fietsen, zodat uw lichaam tussen de sessies de tijd krijgt om te herstellen;

  • Warm langzaam op met lichte versnellingen om de intensiteit laag te houden;

  • Fiets op een vlakke ondergrond – Chicago is geweldig vanwege het milde terrein!

 

https://www.cbtfysio.nl