Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Een boom laten verwijderen? Dit is wat je moet weten

Wanneer jouw boom in de weg staat, zijn er twee dingen mogelijk. Allereerst kun je de boom kappen. Op deze manier ben je af van de bovenkant van de boom en voorkom je een boel werk, omdat je niet in de grond hoeft te graven. Een andere optie is om je boom te laten rooien. Op deze manier worden zowel de ondergrondse, als bovengrondse zaken van een boom verwijderd. Je hebt geen last meer van eventuele wortels die in de weg liggen en jouw tuin is volledig klaar met de boom. In dit artikel lees je ook alles wat je naast deze informatie moet weten om jouw boom op de best mogelijke manier te verwijderen.

Kappen van bomen

Allereerst bekijken we de mogelijkheid van het kappen van de boom. Wanneer jouw boom bijvoorbeeld is getroffen door het onweer of omgevallen is door de storm, is het een aanrader om jouw boom te laten kappen. Zoals gezegd wordt het bovengrondse deel van de boom verwijderd en hoef jij niet langer aan te kijken tegen deze boom. Het kappen heeft vaak de voorkeur ten opzichte van het rooien van een boom. Er komt namelijk geen graafwerk bij kijken, maar ook scheelt de verwijdering op deze manier aanzienlijk in tijd en dus geld. Wanneer jij het één en ander weet over het kappen van bomen, bestaat er ook altijd de mogelijkheid om zelf de boom te kappen. Wel is hier een goede uitrusting en brede kennis voor nodig.

Bomen laten rooien

Naast het kappen van een boom bestaat er dus ook de mogelijkheid om een boom te laten rooien. Op deze manier worden dus zowel de bovengrondse, als ondergrondse delen van een boom verwijderd. Deze oplossing is ideaal wanneer jij bijvoorbeeld met het probleem kampt dat er een tuinhuis of schuur op de plek van de boom moet komen. Iets wat je liever niet hebt, is dat er op de langere termijn ineens boomwortels door de vloer naar binnen beginnen te groeien. Met het rooien van een boom ben je dus zeker dat dit niet gebeurt en kun je met alle zekerheid zeggen dat je de betreffende boom nooit meer zal zien. 

Zelf aan de slag

In het stuk over het kappen van een boom, is deze zaak al even belicht. Er bestaat uiteraard de mogelijkheid om de verwijdering van je boom zelf te doen. Ook bestaat hier natuurlijk de mogelijkheid om jouw boom te rooien of te kappen. Zoals gezegd is het van immens belang dat jij genoeg kennis hebt over jouw boom en je met de juiste uitrusting, zo veilig mogelijk jouw boom kunt verwijderen. Mocht je het zelf niet zien zitten, dan is er altijd nog een groot aantal specialisten beschikbaar om jouw wensen waar te maken.