Doe het zelf tuinen
Image default
Gezondheid

Diëtist-goedgekeurde tips voor Type 2 Diabetes: Volg deze om gezond te zijn

Als je diabetes type 2 hebt, maak je je misschien zorgen over wat je eet. Maar dat betekent niet dat je bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet moet schrappen. Goed eten en u houden aan een gezond eetplan is zelfs nog belangrijker als u diabetes type 2 heeft. Gezond eten kan helpen uw bloedsuiker te beheersen en complicaties van type 2 diabetes te voorkomen of te beheersen. Elk dieet dat iemand met diabetes type 2 helpt zijn aandoening onder controle te houden, zal ook veel fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten bevatten. Als een geregistreerde diëtist met een speciale interesse in voedingsmanagement van chronische ziekten zoals diabetes type 2, heb ik deze lijst met 10 nuttige tips voor mensen met diabetes type 2 samengesteld. Als u meer advies nodig heeft over hoe u uw aandoening via voeding kunt beheersen, neem dan contact op met een Erkend Diëtist diabetes type 2.

 

Begin de dag met een proteïne shake

Shakes zijn een handige manier om aan het begin van de dag een portie gezonde eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze kunnen ook een nuttige manier zijn om je honger te helpen beheersen als je ze neemt als onderdeel van een maaltijdvervangingsplan. Je kunt shakes maken met magere of magere melk, magere yoghurt of magere sojamelk. Voeg fruit en groenten toe, zoals bosbessen, aardbeien, wortels, broccoli of boerenkool, voor extra vezels. Probeer noten en zaden, zoals amandelen, zonnebloempitten of lijnzaad, voor gezonde vetten. Een eiwitshake kan een tussendoortje of een maaltijd zijn, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Met een van deze shakes elke dag kunt u de eiwitten binnenkrijgen die u nodig hebt om spierverlies te helpen voorkomen terwijl u een dieet volgt om af te vallen.

 

Eet meer groenten.

Groenten zijn een geweldige bron van vitaminen en mineralen, evenals vezels. Ze kunnen u helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Eet dus elke dag meer groenten. U kunt ze rauw eten als salades, of u kunt ze stomen, koken of roerbakken. Als u niet van groenten houdt, probeer dan recepten met nieuwe groenten totdat u er een vindt die u wel lekker vindt. Als u een caloriearm dieet volgt, kunt u caloriearme groenten kiezen, zoals sla, komkommers, paprika’s, selderij of tomaten. Als u een calorierijker dieet volgt, kunt u calorierijkere groenten gebruiken, zoals broccoli, wortelen, aardappelen, pompoen of bonen.

 

Kies hele granen boven bewerkte granen.

Volle granen bevatten vezels en andere voedingsstoffen, evenals meer vitaminen en mineralen dan bewerkte granen. Bewerkte granen bevatten minder voedingsstoffen en meer calorieën. Kies volkoren brood, pasta, rijst of gerst in plaats van hun geraffineerde graan tegenhangers. Volle granen bevatten meer vezels en minder calorieën. Je kunt ook andere granen proberen, zoals quinoa of gierst.

 

Wees niet bang voor gezonde vetten.

Gezonde vetten, zoals enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten, zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze zijn nodig om je lichaam goed te laten functioneren. Ze kunnen ook helpen hartaandoeningen te voorkomen en geven u een vol gevoel. U kunt gezonde vetten halen uit voedingsmiddelen als avocado’s, noten, zaden, sojabonen en vis. Gezonde vetten kunnen ook helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen. Als u diabetes type 2 heeft en medicijnen gebruikt, kunnen sommige gezonde vetten uw bloedglucosegehalte meer verlagen dan andere. Maar niet alle vetten zijn goed voor u. Vermijd verzadigde vetten, die meestal afkomstig zijn van dierlijke producten, zoals vet vlees, boter en volvette zuivelproducten.

 

Let op uw porties zetmeelrijke koolhydraten en bonen.

Volkorenbrood, zilvervliesrijst, haver en andere zetmeelrijke koolhydraten zijn een bron van energie en vezels. Ze kunnen u helpen een gezond gewicht te bereiken als u ze opneemt als onderdeel van een evenwichtige voeding. Maar als je er te veel van eet, kan je bloedsuiker te snel stijgen. Bonen, erwten en linzen zijn ook goede bronnen van vezels, maar ze bevatten nog meer vezels dan zetmeelrijke koolhydraten. Je kunt ze eten, maar alleen als je ze met mate eet. Vermijd granen en bonen als u diabetes heeft en een caloriearm dieet volgt.

 

Lichaamsbeweging voor een betere bloedsuikerspiegel.

Lichaamsbeweging is voor iedereen belangrijk, maar mensen met diabetes type 2 moeten het doen om hun aandoening onder controle te houden. Lichaamsbeweging kan u helpen gewicht te verliezen en uw spiermassa te vergroten. Het kan ook uw bloedglucose- en bloeddrukniveaus verlagen. De American Diabetes Association (ADA) beveelt aan dat u elke week ten minste 150 minuten aerobe lichaamsbeweging van gemiddelde intensiteit krijgt. U kunt dezelfde gezondheidsvoordelen ook in minder tijd bereiken met intensieve aerobe training. U kunt ook twee of meer keer per week krachttraining doen om uw risico op diabetesgerelateerde complicaties te verminderen.

 

Goed eten is de sleutel tot een goed leven met diabetes type 2

Diabetes type 2 betekent niet dat u uw lievelingseten niet kunt eten. Het betekent alleen dat je voorzichtiger moet zijn met wat je eet. Goed eten en je houden aan een gezond eetplan is nog belangrijker als je diabetes type 2 hebt. Gezond eten kan helpen uw bloedsuiker onder controle te houden en complicaties van diabetes type 2 te voorkomen of te beheersen. Goed eten kan u ook helpen uw gewicht onder controle te houden. En op een gezond gewicht blijven kan uw risico op diabetes type 2 verminderen. Als u diabetes type 2 heeft, kan gezond eten u helpen uw aandoening onder controle te houden. U kunt ook beginnen met gezond eten voordat diabetes zich ontwikkelt.

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting