Doe het zelf tuinen
Image default
Bedrijven

De opties met fundering op staal

Fundering op staal – wat zijn de mogelijkheden?

Wist jij dat er heel veel manieren zijn om een fundatie aan te leggen? De traditionele betonfundering wordt steeds vaker vervangen door andere type funderingen die duurzamer, sneller of voordeliger zijn. De nieuwste vorm van fundering, ook wel schroeffundering, wint aan steeds meer terrein in Nederland bij zowel consumenten als bedrijven. Hierover later meer. In dit artikel zullen we stilstaan bij de verschillende funderingen op staal en de bijbehorende toepassingen.

Plaatfunderingen

Plaatfundatie bestaat uit platen die in de grond worden gelegd. Deze platen bestaan uit grote betonvloeren die onder de constructie komt te liggen. Het nadeel van grote betonnen platen is dat ze niet goed in balans zijn en mogelijk aan één kant verzakken. Daarom dient de constructeur goed te berekenen hoe het draagvermogen zich verhoudt tot de plaat zodat zo evenredig mogelijk gebeurd. Bij een verzakking aan één kant kan de constructie schuin komen te staan. Voordeel van plaatfunderen is dat je relatief snel een fundatie kunt aanleggen omdat je grote stukken grond ineens bestrijkt.

Betonpoer funderingen

Funderingen met een poer zie je heel vaak in de tuin. Betonpoeren zijn vierkante platen die onder zware elementen worden geplaatst. Denk aan grote palen of een gemetselde muur voor een overkapping of tuinhuis. Omdat poeren zelf individuele elementen zijn die de basis vormen van een fundering is het extra belangrijk dat ze op de juiste posities staan. Anders geldt ook hier het risico op een ongelijkmatige vervorming. Omdat poeren vaak zelf worden aangelegd is het risico wat groter dat de constructie niet helemaal stabiel is. Bij twijfel is het advies om een professional dit te laten doen.

Strookfunderingen

Strookfundatie is variant op plaatfundering. Strookfunderingen worden vaak toegepast bij muren, gevels en ook woningen. Betonnen stroken met daarom bewapend vloerplaat is dan wat je vaak ziet. Voor het aanleggen van een fundatie is een omgevingsvergunning vereist die bestaat uit een constructieberekening en constructietekening. In deze tekening wordt in detail uitgeschreven hoe de draagstructuren lopen van het object.

Schroeffundering

Kijken wat momenteel de meest duurzame en PFAS neutrale oplossing is om te funderen, dan is dat schroeffundering. De schroeffundamenten van marktleider WSF zijn zeer innovatief horen bij ‘het nieuwe bouwen’. Met schroeffundering wordt als het waren schroeven de grond in gedraaid. Deze kunnen desgewenst op maat geleverd worden. De schroeven worden machinaal door een montageteam op locatie gemonteerd. Meestal al binnen één dag! Dankzij de relatief weinig overhead en het feit dat je alles snel klaar hebt én geen grote machines nodig heb, scheelt het veel kosten en afval. Ook de uitstoot van de hoeveelheid PFAS is hierbij een stuk lager.

Welke fundatie past bij jouw project

Voor iedere situatie is een fundatietechniek beschikbaar. De vraag is welke manier het beste leent voor jouw project. Op de website van WSF Schroeffundering heb je een handige fundamentkiezer die je helpt de juiste keuzes te maken. Maak hiervan gerust gebruik of neem contact op voor een kennismaking via telefoon 0548 – 745034

https://schroeffundering.nl/