Doe het zelf tuinen
Image default
Buiten leven

Dazen bestrijden in uw tuin ? Lees hier alles over dazenvallen

Dazenvallen ,ook wel dazenvanger of paardenvliegenval genoemd

Als het warmer weer word kunnen mensen, paarden en ander vee veel last hebben van dazen. De daas is een van de bekendste bijtende vliegen in het westen van Europa. Het dazenvrouwtje kan met een beet dikke en pijnlijke bulten veroorzaken. Ook kan er een infectie ontstaan, die met een antibiotica moet worden bestreden. Daarom zijn er verschillende manieren om dazen te bestrijden! Denk hierbij aan een dazenvallen of het althernatief de dazenval gemaakt met een zwarte emmer en dazenlijm. Op een warme en windstille dag kunnen deze vallen tot wel 300 dazen per dag vangen. In deze blog zal ik meer gaan vertellen over dazen en de bestrijdingsmiddelen die hiervoor te koop zijn.

 

 

 

Wat is een daas ook wel dazen of blinde vliegen genoemd?

De officiële benaming van de daas is Tabinidae, maar over het algemeen staan ze bekend bij de mensen als daas, brems of blinde daas. De dazen behoren tot de categorie tweevleugeligen en jagen het liefst met warm weer. Over de hele wereld zijn en ongeveer 3300 verschillende soorten dazen, terwijl we in de Benelux maar rond de 40 dazensoorten kennen. De meeste dazen hebben grote ogen voor op hun lichaam. De vrouwtjes hebben vaak ruimte tussen de ogen, maar de mannetjes hebben dit niet. De ogen van een daas hebben een opvallende groen gele kleur. Dazenogen hebben een infrarood functie, zo herkennen ze warmte. Hun lijf heeft juist een schutkleur, een beetje bruin grijs achtig. Dan is er nog een heel belangrijk verschil tussen de vrouwtjes en mannetjes dazen. Dat is dat de mannetjes dazen alleen maar nectar eten, en de vrouwtjes bijten en drinken bloed. De vrouwtjes dazen bijten ook gemakkelijk door dunne kleding heen.

 

Wat is de werking van een dazenval?

In België en Nederland koopt men steeds vaker een dazenval ter bestrijding van de dazen. Een dazenval is kortgezegd een warm object dat heen en weer beweegt, dit lijkt op een prooi. Dazen jagen op warmte en beweging en niet op geur, daarom bootst een dazenval precies zo’n prooi na. Meestal is het warme object een zwarte emmer of bal. De kleur zwart zorgt er voor dat het object warmer wordt dan alles er om heen, en zo meer aantrekkingskracht heeft tot de dazen. Dazen zitten vaak in de schaduw, in de buurt bij struiken of bomen. Wanneer je een dazenval plaatst, is het handig om hem op een plek te zetten waar schaduw is, maar ook een beetje zon zodat ze bal goed kan opwarmen.

De meest gebruikelijke dazenvallen hebben een zwarte bal die hangt onder een trechter. De zwarte bal wordt warm door de zon en maakt bewegingen door de wind. Een daas ziet de zwarte bal aan voor een paard of mens en gaat er op af. De daas zal merken dat hij geen bloed uit de bal kan zuigen en wil weer weg vliegen. Dit doen dazen alleen recht omhoog. Zo vliegen ze via de trechter in de opvangbak en kunnen de dazen niet meer vluchten.

Er is ook een andere versie van de dazenval ontwikkeld. De sticky trap lijm dazenval. Deze bestaat uit een emmer of grote bal waar dazenlijm aan zit. De emmer, het liefst weer zwart van kleur, hangt je op de kop. Door zijn zwarte kleur wordt de emmer warm en krijgt dezelfde functie als de dazenbal van de H-trap val. Aan de buitenkant van de emmer smeer je dazenvallen lijm. Deze lijm zorgt er voor dat de daas vast blijft kleven aan de emmer. Dazenvallen lijm, ook wel horsefly-trap genoemd, heeft een doorzichtige kleur en een geur waar andere insecten niet van houden. Hierdoor vang je met de lijm dazenval geen andere dieren.  Omdat het in Nederland vaak regent in het voorjaar, is deze dazenvallenlijm regenbestendig tot ongeveer 4 maanden. De dazenlijm is eco vriendelijk en bevat geen pesticiden.

 

In deze video word de werking van een dazenval uitgelegd.  

Welke dazenvallen zijn er te koop?

Er zijn verschillende merken die een dazenval ontwikkeld hebben. De bekendste zijn:

  • Sticky trap dazenval
  • LOER dazenval
  • Kerbl Taon X dazenval
  • Alcochem H-trap dazenval
  • Dazenlijm

De sticky trap dazenval is hierboven uitgebreid uitgelegd. Deze dazenval werkt anders dan de meest gebruikelijke, doordat er geen opvangbak bij zit. De dazen blijven kleven aan de bal zelf en kunnen niet meer weg vliegen. De sticky trap met de bal en standaard kost rond de €120,- . De goedkopere variant is de emmer met dazenvallenlijm.

De afkorting van LOER is : Lokken, Opvangen En Ruimen. Het lokken van de dazen gebeurt bij een LOER dazenval ook met een zwarte bal. Bij het omhoog weg vliegen beland de daas in het opvangbakje en is hij opgeruimd. Een LOER dazenval kan net zoveel dazen vangen als een kerbl, maar is gemaakt van andere materialen die een langere levensduur moeten hebben. Dat is de reden dat de prijs van een LOER dazenval rond de €280,- ligt.

De Kerbl dazenval (Kerbl dazenval taon X) is een duurdere dazenval. Hiervoor betaal je wel €240,- .Ondanks de hogere prijs wordt de Kerbl wel veel gekocht, omdat het resultaat erg positief is. Deze dazenval heeft een mega bereik tot wel 10.000 m2. Daarnaast is er geen elektriciteit nodig voor de Kerbl dazenval. Daardoor kun je hem op allerlei verschillende plaatsen neer zetten. De mantel is wit, en de bal die er onder hangt is zwart van kleur.

De Alcochem H-trap dazenval is bekend geworden door zijn draaibare boven gedeelte. De Alcochem heeft een scharnierwerking waardoor de bal meer beweegt, en dus meer aantrekkingskracht heeft tot de dazen. De prijs van deze dazenval is iets voordeliger dan van de Kerbl en de LOER vallen, ongeveer €40,- goedkoper.

https://dazenvanger.nl/