Het vangen van karper kan op veel verschillende manieren. Te denken valt aan het vissen met (method-)feeder, met het pennetjes langs de kanten struinen, met broodkorsten of hondenbrokken aan de oppervlakte of met bijvoorbeeld mais of boilies op afstand. Niet alle molens zijn geschikt voor elke visserij. Onderstaande geven we advies waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe vismolen.
Karpermolen voor het struinenEen karpermolen voor het struinen is bij voorkeur compact en licht van gewicht. Bij het struinen heb je de hengel vaak in de hand. Een grove en zware molen zal dan enkel in de weg zitten. Een grote molen is ook niet echt nodig, aangezien het werpgewicht en de werpafstand vaak beperkt zijn. Ook zal er niet zoveel vislijn uitstaan. Zo’n 100 meter vislijn is al meer dan voldoende. Vanaf 2000 serie tot aan 4000 serie zijn geschikt voor het struinen.
Karpermolen voor het oppervlaktevissenVoor het oppervlakte vissen is een iets grotere molen aan te raden. Het werpt namelijk net wat prettiger. Ook de afstanden zijn over het algemeen een stuk verder dan met het struinen. Zeker wanneer ook nog een float-controler wordt ingezet. Als karpermolen kan je hierbij denken aan een 4000 tot 5000 serie.
Karpermolen voor de afstandvisserijVoor de afstandvisserij is een zwaardere karpermolen aan te raden. Allereerst zijn de krachten op de molen een stuk zwaarder dan bij het oppervlakte vissen en struinen. Als je 100 meter vislijn in moet halen met een 2000 serie molen dan duurt dat wel even. Daarnaast heb je een veel grotere kans dat de haak achter iets blijft haken door de lagere inhaalsnelheid. Ook kan het prettig zijn om een beetrunner / vrijloop op de molen te hebben. Bij de kleinere modellen zijn deze niet verkrijgbaar. Wordt daarbij ook nog met een spod- of markerhengel gevist dan is een heel zware molen aan te raden. Als karpermolen kan je voor de afstandvisserij denken over een 5000 tot 8000 serie.
|
https://www.sportvisgigant.nl/ |