Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Cortenstaal, de tuintrend van dit moment

Bij lang niet iedereen gaat een belletje rinkelen wanneer we het over het metaal ‘cortenstaal‘ hebben. Toch vormt dit product momenteel een van de grootste tuintrends. Maar wat is het nu eigenlijk, cortenstaal? En hoe kun je het toepassen in je eigen tuin? In dit artikel kijken we naar deze grote tuintrend.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal is een melange van ijzer waar diverse scheikundige elementen en metalen in voorkomen, zoals fosfor, nikkel en koper. Het kenmerkende van cortenstaal is de roestbruine kleur van dit product. Door een scheikundig proces treedt de kenmerkende roestvorming op en geeft dit product zijn karakteristieke uitstraling. Cortenstaal wordt gezien als weersbestendig, hoewel het product ook in lichte mate (uiteindelijk) aan corrosie onderhevig is. Toch is cortenstaal sterk genoeg om in tuinen te dienen als borderrand, plantenbak en zelfs als huisnummers aangezien het corrosieproces bijzonder langzaam verloopt. Op deze wijze blijft cortenstaal jarenlang mooi.

Cortenstaal, dé tuintrend

Het gebruik van cortenstaal producten, zoals plantenbakken, is sterk in opmars. Voorheen zagen we cortenstaal voor in gebruik voor kunstobjecten in de tuin of in publieke ruimtes, maar het heeft nu definitief zijn weg gevonden in de tuin. Cortenstaal is een geweldig product met een zeer moderne uitstraling. Het mooie is dat cortenstaal geweldig te combineren valt met natuursteen, grind, groen en overige tuinproducten – de warm metalen look past zowel bij een industriële als landelijke, romantische inrichting van de tuin.

Plaats bijvoorbeeld een grote cortenstalen plantenbak op een opvallende plek en combineer het met fraaie cortenstalen borderranden. Je tuin krijgt instant een prachtige metamorfose dankzij dit natuurlijke product.

Plantenbak verplaatsen?

Plaats bij voorkeur wieltjes onder zeer grote plantenbakken (online te koop en zeer makkelijk te monteren). De plantenbakken zelf kennen al een zwaar gewicht, maar eenmaal gevuld met potgrond en planten zijn zij nauwelijks nog vervoerbaar. Kies je op termijn voor een andere plek in de tuin, dan is de plantenbak onvervoerbaar. Dankzij RVS wieltjes (met rem) verplaats je de plantenbak te zijner tijd weer elders in je tuin.

Onderhoud cortenstaal

Wie een nog niet roestige cortenstaal product koopt, mag verwachten dat het product na 5 maanden buiten staan zijn befaamde roestkleur heeft gekregen. Na circa 2 jaar is dit proces uitgewerkt en is er het eindresultaat. In de tussenliggende periode kun je het roestproces grotendeels beëindigen door het cortenstaal product te fixeren met een speciale cortenstaal vernis.

Aandachtspunt

Houd er rekening mee dat cortenstaal roestwater zal afgeven en dus sporen kan nalaten op tuintegels. Wil je dit niet, plaats dan geen cortenstaal product zoals een plantenbak op je tuintegels, of vernis het product voor plaatsing.