Doe het zelf tuinen
Image default
Aanbiedingen

4 Tips voor het maken van je eigen lichtplan in je nieuwbouwwoning

Het lichtplan in je nieuwbouwwoning zorgt voor de sfeer en toegankelijkheid in je nieuwe huis. Een lichtplan moet dus echt helemaal kloppen. Wanneer je eenmaal een lichtplan hebt opgesteld, is het vaak lastig om kleine dingen nog te wijzigen. Je plan moet dus in één keer goed zijn. Daarom vind je hieronder tips om je lichtplan gelijk goed te krijgen.

Gebruik een schets of ontwerp van je woning

Of het nu een schets is die je snel hebt getekend of het officiële ontwerp van je nieuwe woning. Door je woning in het klein en op schaal te zien, kun je duidelijk bedenken waar je verlichting moet komen. Door je woning ruimte voor ruimte uit te printen, krijg je nog duidelijker waar licht nodig is en kun je ook aantekeningen maken. Ook handig is het om het meubilair alvast te tekenen. Hierdoor weet je zeker dat er straks geen complicaties optreden met grote meubelstukken of te weinig licht in je zithoek.

Houd rekening met de aansluitpunten

Aansluitpunten kiezen vaak de plek waar je verlichting komt. In een nieuwbouwwoning kun je de aansluitpunten zelf verdelen, waardoor het plaatsen van je verlichting ook veel gemakkelijker wordt. Houdt tijdens het kiezen van de aansluitpunten dus zeker rekening met je lichtplan.

Kies goede basisverlichting uit

Basisverlichting zorgt voor de sfeer in je woning. Je andere verlichting kun je vaak nog wijzigen wanneer je na een tijdje graag nieuwe verlichting wilt, maar basisverlichting blijft vaak hetzelfde. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor inbouwspots in de keuken, waardoor je altijd goed zicht heb op je werkzaamheden. Ook is het handig om bij de basisverlichting voor dimbare verlichting te kiezen. Hierdoor kun je de felheid van het licht afstemmen op hoeveel licht er nodig is op dat moment.

Decoratieve verlichting die bij je inrichting past

Na het kiezen van je basisverlichting is het tijd voor de decoratieve verlichting. Dit kun je pas kiezen wanneer je je interieur hebt, maar het is al wel handig om deze verlichting in je lichtplan te zetten. Natuurlijk is decoratieve verlichting vaak te veranderen, maar dan moet je er wel plek en mogelijkheid voor hebben.