Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Zo maak jij van een simpele tuinset een droomterras

Nu de temperaturen weer stijgen, trekken we massaal naar buiten. Je tuin wordt de plek waar je de meeste tijd thuis doorbrengt. Het is heerlijk om in je eigen tuin een terras met een pergola hout te hebben waar je kunt ontspannen, een boek kunt lezen, kunt werken, een hapje kunt eten, of ’s avonds laat gezellig kunt borrelen of barbecueën met familie en vrienden. Natuurlijk kun je een mooie tuinset aanschaffen, maar een terras bestaat uit meer dan alleen een paar stoelen en een tafel. Hoe maak je van die eenvoudige meubels in je tuin een volwaardig terras? Wij helpen je graag!

Omkaderen en afdekken

Je kunt ervoor kiezen om je tuinset gewoon op het gras te plaatsen. Het ziet er echter netter uit om de ondergrond van je tuinset te betegelen. In de zomer is het prettig om niet constant in de volle zon te zitten, zowel vanwege de bescherming tegen UV-straling als het vermijden van de intense hitte. Daarom is het een goed idee om je terras te bedekken met een schaduwdoek 5×5. Een vierkante variant houdt vaak het meeste zonlicht tegen. Je kunt de schaduwdoek eenvoudig bevestigen aan de buitenmuur of schutting, maar het is ook een idee om deze aan je pergola vast te maken.

Verwarmen

Aan het begin en einde van de zomer kan het ’s avonds behoorlijk fris worden zodra het donker wordt. Het is dan fijn om de mogelijkheid te hebben om je terras te verwarmen. Je kunt ervoor kiezen om meerdere heaters aan te schaffen, maar deze verbruiken vaak veel stroom. De meest sfeervolle en tevens betaalbare manier om je terras te verwarmen, is door middel van een vuurkorf of buitenkachel. Dit is een echte win-winsituatie, want in de zomer kun je de vuurkorf ook gebruiken om marshmallows te roosteren.

Verlichten

Op een gegeven moment wordt het natuurlijk ook donker buiten. Er zijn verschillende soorten buitenverlichting beschikbaar, dus het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen, aangezien een lamp een grote invloed kan hebben op de sfeer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wandlantaarns, staande lampen in de tuin of aan de rand van het terras. Een waterbestendige lichtslinger zorgt voor een knusse uitstraling. Daarnaast is het ook een optie om een gaslamp of kaarsen te plaatsen. Er bestaan zelfs kaarsen die muggenwerend zijn, wat extra handig is voor warme zomeravonden. Hoe ziet jouw droomterras eruit?