Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Wat te doen als je jezelf per ongeluk buitensluit: advies van een slotenmaker

Een buitensluiting uit je eigen woning is ontzettend frustrerend; in het bijzonder wanneer het buiten nat, koud en guur is. Hoe handel jij bij een buitensluiting? In dit artikel geeft een slotenmaker uit Den Bosch je enkele handige tips, die je helpen een onnodige schade aan het slot op de voor- of achterdeur van je woning te voorkomen. Bij een buitensluiting wil je bovenal zo snel mogelijk naar binnen kunnen. 

Tip: leg standaard een reservesleutel bij de buren of kennissen in de straat neer. Zo heb je altijd een plek om op terug te vallen, als je jouw sleutel verloren of vergeten bent. 

Verwijder een afgebroken sleutel niet zelf 

Een van de oorzaken van een buitensluiting is het afbreken van je sleutel. Slotenmakers raden je af de afgebroken sleutel zelf uit het slot te verwijderen. De kans is groot dat je hierbij schade aan de cilinder veroorzaakt, waarna de deur helemaal niet meer te openen is. Je zal een slotenmaker in moeten schakelen om het slot te forceren en de cilinder vervolgens te vervangen. 

Steek geen voorwerpen in het slot 

Bij het verlies of vergeten van je sleutel kan het verleidelijk zijn om het slot te openen met een schroevendraaier of bijvoorbeeld haarspeldje. Althans, een poging te wagen tot het openen van het slot. Bij een stevig slot zal het gebruik van dergelijke hulpmiddelen logischerwijs niet het beoogde resultaat hebben. Het gebruik hiervan is zelfs heel onverstandig; de kans op schade aan de cilinder is groot. 

Tip: wanneer je de sleutel binnen hebt laten liggen zonder de deur op slot te draaien, kun je de deur proberen te openen door te flipperen. Steek een stuk hard plastic tussen de deur en het kozijn. Het naar beneden en weer omhoog bewegen van het plastic helpt je het slot voorzichtig in te duwen en zo de deur te openen.