Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Waarom het hebben van een tuin belangrijk is

Of je nu een grote achtertuin hebt of een paar potten op een balkon, het hebben van een tuin helpt iedereen om gezonder te leven. Tuinieren is ook een gemakkelijke activiteit om samen te doen en je kunt er veel voordelen mee oogsten. Dit tezamen met je verse groenten en fruit, kleurrijke bloemen en aromatische kruiden.

Sterker nog, je hoeft niet eens te wachten tot je planten bloeien om er de voordelen van te plukken. Sommigen voordelen, zoals een aangename stressvermindering, de familiebanden aantrekken en plezier beleven, zijn (bijna) altijd onmiddellijk voor handen. Hieronder kun je enkele pluspunten lezen van het hebben van een familietuin. 

Een fysieke activiteit

Het in de tuin tuinieren is een lichte vorm van lichaamsactiviteit. Je weet wel: de beweging die we allemaal elke dag weer nodig hebben. Hoewel het onderhouden van je gezinstuin niet zoveel krachtinspanning als bijvoorbeeld hardlopen of tennissen vereist, is het toch nog steeds erg gunstig voor je lichaam. Het tuinieren omvat ook het versterken van de fijne motoriek. Iets wat bijzonder goed voor kinderen is.

Minder stress en een beter humeur

In de tuin zijn is een uitstekende stressverlichting. Dit dankzij een ​​combinatie van fascinerende redenen. Allereerst is er uiteraard de blootstelling aan frisse lucht en zonlicht. Het uitvoeren van ontspannende en repetitieve taken bij het tuinieren helpt ook zeker meer.

En zelfs het contact met onschadelijke bacteriën in de grond kan de niveaus van serotonine in de hersenen helpen vergroten. Dit is een chemische stof die het gevoel van welzijn verhoogt. Het is maar dat je het weet!

Een aangename tijd buiten

Vooral kinderen zijn geneigd om steeds meer tijd binnenshuis door te brengen. Iets wat een negatief effect op hun gedrag en gezondheid kan hebben. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat veel tijd in de natuur doorbrengen aanzienlijke voordelen voor de geestelijke gezondheid van kinderen biedt.

Het buiten zijn verhoogt bovendien de blootstelling aan vitamine D. En de zwaardere inspanning van tuinieren is goed voor je botten en jouw hart. Uit één onderzoek bleek zelfs dat tuinieren het risico op dementie vermindert!

Dat is goed nieuws om al op je 50ste verjaardag te vieren. Je kunt dit uitbreiden door een een Sarah of Abraham pop te huren en deze een mooie plaats in de tuin te geven! Want het gezond tuinieren hoeft ook nooit te stoppen! Tuinders kunnen zelfs als ze een dagje ouder worden nog prima planten blijven kweken en van de hobby genieten.

Beter slapen

Al het bovenstaande zoals de lichamelijke activiteit, minder stress, en veel buiten zijn, kan ook bijdragen aan meer en beter slapen. En een betere slaap kan op haar beurt het gedrag, de gezondheid, de prestaties op school of het werk en het algemeen welzijn verbeteren.

Meer tijd samen met het gezin doorbrengen

Tuinieren is een geweldige gezinsactiviteit. Het plannen, zaaien en onderhouden van een familietuin biedt een gemeenschappelijk doel voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan het samen kweken van fruit en groenten!

Voedsel dat vers uit de tuin komt, smaakt zoveel beter dan de producten die een paar weken op een vrachtwagen hebben gestaan en vervolgens in de winkel liggen. En aan zo’n zinvol tuinproject samenwerken versterkt ook nog eens de onderlinge banden.

Samen als gezin tuinieren en daarnaast veel in de tuin ontspannen, biedt een groot aantal voordelen. Denk onder meer aan het bevorderen van een gezonde lichaamsbeweging, een fijne band met elkaar ontwikkelen en aan stressverlichting. Plus vergeet natuurlijk ook jouw verbinding met de natuur niet. Dit zijn duidelijke redenen waarom het hebben van een tuin erg belangrijk is!