Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Tuinactiviteiten voor de winter

Of je nu in de herfst of het begin van de winter de tuin voor het jaar opruimt, lijkt misschien niet zo heel belangrijk. Maar er zijn toch wel een aantal redenen op te sommen waarom het niet alleen slim, maar ook verstandig is om jouw tuin lekker in de watten te leggen alvorens de winter hard toeslaat.

Allereerst zorgt het ervoor dat het gereedschap minder problemen ondervindt dan tijdens het koude winterweer. Daarnaast zorgt dit ervoor dat alles fijn in je tuin georganiseerd en er klaar voor is om aangenaam de lente in te gaan. Dit geeft je tuin als laatste alsook een heerlijke voorsprong in het voorjaar.

Potten schoonmaken en opruimen

Je hebt misschien al wat bloemzaden in de potten in jouw tuinhuisje of kas geplant, maar je ongebruikte potten kunnen ook vaak wel een goede poetsbeurt met een bloempot borstel gebruiken. Door je potten op te ruimen en te sorteren, kun je zien wat je nog beschikbaar hebt en wat je extra nodig hebt voor het aankomende seizoen. Het is dus een goede gelegenheid om je potten op schade te controleren.

En als een aarden pot gebroken mocht zijn, dan betekent dit echt niet dat het leven ervan in je tuin voorbij is. Het kan namelijk nog op allerlei andere manieren gebruikt worden. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende interessante composities van gemaakt worden.

Snoei takken weg

Controleer natuurlijk eerst even de snoeitijden voor alle individuele bomen en struiken in je tuin. Voor velen is het einde van de herfst  echt de perfecte gelegenheid om ze te snoeien. Zodra de laatste bladeren zijn afgevallen, en jij jouw snoeischaren en -zagen scherp gemaakt hebt, dan knip je de takken die te laag hangen of er slordig uitzien, compleet terug. Door het ontbreken van gebladerte kun jij nu de volledige vorm van de boom zien, zodat je deze alsook gemakkelijk in de gewenste vorm en grootte kunt terugsnoeien.

Plant winterbloeiende planten

Laat de kou van de winter jou ook dan niet binnen houden want er is nog veel meer buiten te doen! Dus sla die winterslaap van jouw tuin tot het voorjaar maar over: kleed je aan naar het weer en plant fijne winterbloeiende planten in de potten in je tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan planten zoals toverhazelaar, winterzoet, winterkamperfoelie en/of winterkers. Zet ze vervolgens dicht bij de tuindeuren, ramen en paden zodat je flink van hun kleur en geur kunt genieten.

Doe een beetje onderhoud

Als je midden in het groeiseizoen zit, dan is het vaak moeilijk om met je tuinwerkzaamheden te stoppen om onder meer je tuinhuisje te ordenen of je snoeischaren of maaimessen te slijpen. Profiteer daarom van de rustige tijd die de winter met zich meebrengt om zo een aantal van die onderhoudstaken op je te nemen. Dit geeft veel voldoening om erna weer volledig voorbereid de lente mee in te gaan!

Het is nu tevens de ideale tijd om de dieven te weren door beveiligingscamera’s te monteren en jouw tuinhuisje met zijn inhoud extra te beveiligen. Plaats ook beveiligingsstickers eenvoudig in het zicht, bijvoorbeeld op de ramen, op het hek of de deuren van je huis. Ze laten de potentiële inbrekers immers weten dat je over een beveiligingssysteem beschikt wat hen mogelijk afschrikt.

Begin met plannen!

Dit is trouwens ook het perfecte moment om de slecht presterende planten naar een meer geschikte plek te verplaatsen of ze mogelijk door iets anders te vervangen. Er is bovendien niets opwindender voor een tuinliefhebber dan de komst van die eerste zadencatalogus in de late winter. Dat is ook zeker het ultieme moment om te gaan dromen en plannen van wat jij graag het komende seizoen wilt planten. Na het inplannen van je tuin en het bestellen van de benodigde zaden en zomerbollen is het wachten op het voorjaar!