Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Tips voor de beste tuinaanleg

Om de perfecte tuin te creëren, moet u de ruimte vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Dit betekent dat u niet alleen een visueel aantrekkelijk ontwerp moet maken, maar ook een ontwerp dat nuttig en praktisch is. Er zijn veel verschillende factoren waarmee u rekening moet houden, maar met een beetje planning en denkwerk is uw tuin snel klaar voor de zomer. Hier volgen enkele tips voor een optimale tuinaanleg.

Stel je doel

U moet beginnen met het doel dat u voor uw tuin hebt gesteld. Zorg ervoor dat het overeenkomt met de functionaliteit van uw tuin, maar ook met uw esthetische smaak. Dit zal u helpen om verder te komen met uw ontwerp.

Schets eerst uw ideeën op papier

Schetsen helpen u om de indeling en het ontwerp van uw tuin te visualiseren. Het is een geweldige manier om met verschillende ideeën te experimenteren en te zien wat het beste werkt. Schetsen zijn ook een goede manier om uw ideeën te delen met anderen, zoals familieleden en tuinontwerpers. Ze kunnen u helpen uw eigen visie nog beter te begrijpen. Als je geen groene vingers hebt, kun je ook overwegen een professionele tuinarchitect in te huren om je te helpen je tuin te ontwerpen. Houd in gedachten dat de kosten van het inhuren van een tuinarchitect zullen variëren, afhankelijk van uw locatie en het type tuin dat u hoopt te creëren.

Kies groenblijvers en eenjarigen

Bij het kiezen van planten voor uw tuin, kunt u gaan voor eenjarigen of groenblijvers. Eenjarigen zijn ideaal om kleur aan je tuin toe te voegen tijdens het groeiseizoen, maar ze zullen afsterven wanneer het winter wordt. Groenblijvers daarentegen zijn vaste planten die jaar na jaar groeien. Ze zijn ideaal om lege plekken op te vullen en wat structuur in uw tuin aan te brengen. Sommige planten zijn ook zeer geschikt voor potten. Ze worden potplanten genoemd en zijn vaak eenjarigen van kleinere variëteiten. U kunt ook kiezen voor winterharde vaste planten voor in potten, die u naar believen kunt verplaatsen.

Leg ook paden en terrassen aan

Paden zijn een geweldige manier om gasten door uw tuin te leiden en ze een beter beeld te geven van uw planten en landschapsontwerp. U kunt paden ook gebruiken om looppaden en terrassen te creëren. Voor de tuinpaden kunt u kiezen tussen grind, baksteen en steen. De keuze kan worden gebaseerd op de stijl van uw tuin en de uitstraling waar u voor gaat. Een klinkerpad zorgt voor een warme en huiselijke uitstraling, terwijl een stenen pad voor een modernere en verfijndere look zorgt. Als u een meer rustieke tuin hebt, kunt u kiezen voor grindpaden. Dat is ook minder duur dan de andere opties.

Voor terrassen kunt u kiezen voor houten planken of tegels, maar u kunt ook steen gebruiken om een meer natuurlijke look te creëren. Zorg er ook voor dat uw terrassen een fijne plek zijn om te verblijven. Uit de wind en met zon én schaduw. Door een windscherm te kopen, creëert u vaak een heerlijk plek om te ontspannen.

Kleur toevoegen

Als je tuin voornamelijk gevuld is met groenblijvers en vaste planten, kan het een beetje te eentonig en saai zijn. Het toevoegen van wat verschillende kleuren kan de ruimte breken en veel leven aan je tuin toevoegen. U kunt dit doen met bloemen, planten en zelfs gazonornamenten.

Denk bij bloemen aan het kleurenschema van uw tuin en plant bloemen in kleuren die daarbij passen of die uw tuin aanvullen. U kunt sommige bloemen ook als gazonornament gebruiken. Tulpen, narcissen en hyacinten zijn bijvoorbeeld prachtig om naar te kijken, maar ze zijn ook een prima gazonversiering. Voor bomen kunt u meer kleur toevoegen door te kiezen voor sierbomen, zoals bloeiende kersenbomen, bloeiende pruimen en krabappels.

Vergeet de verlichting niet

Vergeet bij het ontwerpen van uw tuin niet aan de verlichting te denken. Dit kan uw tuin nog spectaculairder en uitnodigender maken. U kunt eenvoudige armaturen en lampen toevoegen aan uw tuin, of u kunt kiezen voor meer extravagante verlichting, zoals een LED overkapping. U kunt zelfs een verlichtingssysteem creëren dat zowel binnen als buiten werkt. Nu uw tuin klaar is voor de zomer, hoeft u alleen nog maar te wachten tot de bloemen bloeien en het weer warmer wordt. Uw tuin zal de perfecte plek zijn om tijd door te brengen met familie en vrienden.

http://www.tuincollectie.nl