Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Pergola met doek

De lente is weer begonnen. Heerlijk! De zon gaat weer vaker schijnen, de temperaturen stijgen en de buitenwereld wordt weer kleurrijk en levendig. De start van de lente betekent ook dat we straks weer buiten kunnen gaan zitten. Daarom is het nu het perfecte moment om na te gaan denken hoe je jouw buitenruimte om kunt toveren tot een uitnodigende plek. Eentje waar je alle lente- en zomerdagen van kunt genieten, ongeacht het weer. ZONZ Sunsails kan je hierbij helpen. Wanneer je jouw pergola wilt transformeren in een plek met veelzijdige schaduw, dan is een pergola met doek de juiste oplossing. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen zijn van dit type schaduwdoek en waar je op kunt letten bij de aanschaf hiervan. 

 

Wat voor type schaduwdoek past bij een pergola?

Bij ZONZ Sunsails hebben we schaduwdoeken in allerlei vormen en afmetingen. Wanneer je een pergola in de tuin hebt staan, dan is er één type schaduwdoek welke goed gecombineerd kan worden daarmee. We hebben het dan over een harmonicadoek. Dit is een doek wat gemaakt is van schaduwpanelen die gemakkelijk kunnen worden teruggetrokken als je liever wat meer zon op je terras hebt. Het systeem schuift over staaldraden en is handmatig te bedienen met een koord. De werking ervan heeft wat weg van het gelijknamige muziekinstrument. Een harmonicadoek is dus een flexibel type schaduwdoek, waarmee je zelf kunt bepalen wanneer je schaduw of zon hebt. 

 

Wat zijn de voordelen van een harmonicadoek?

Naast de flexibele werking van het schaduwdoek zijn er nog meer redenen waarom mensen met een pergola kiezen voor een harmonicadoek. We benoemen de meest voorkomende:

 

  • Een harmonicadoek biedt tot 95% bescherming tegen schadelijke Uv-straling. We weten allemaal dat téveel zonlicht niet goed is voor je. Daarom is een schaduwdoek de ideale manier om veilig van de zon te kunnen genieten.

  • Een harmonicadoek kan het hele seizoen buiten blijven hangen. Dit komt omdat het materiaal geen vuil en vocht opneemt, en hierdoor dus niet gaat schimmelen. Een waterdoorlatend schaduwdoek is schoon te maken met warm water en een borstel. 

  • Het ontwerp van een harmonicadoek is ongetwijfeld ook één van de belangrijkste voordelen. In tegenstelling tot de standaard schaduwdoeken bestaat een harmonicadoek uit een reeks golven, die een ‘resort’ uitstraling geven. 

 

Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een harmonicadoek?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om een harmonicadoek te kopen, dan zijn er een aantal puntjes waar je rekening mee kunt houden. Bij ZONZ hebben we verschillende kleuren en afmetingen. Voor het kiezen van de juiste afmeting kun je zelf meten wat de ruimte tussen de pergola is. Zit de juiste afmeting niet tussen de standaard maten? Dan kun je kiezen voor een harmonicadoek op maat. Onze maatwerkspecialisten gaan dan voor je aan de slag om een doek samen te stellen volledig naar jouw wensen. Tot slot kun je ook nog kiezen tussen een waterdoorlatend of een waterdicht harmonicadoek. Bij een waterdicht harmonicadoek is het belangrijk dat er een afschot is, zodat het water niet in het doek blijft hangen.