Doe het zelf tuinen
Image default
Bouwen en verbouwen

Omgevingswet

Als je in de bouw zit heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de omgevingswet. Vanaf 1 januari 2021 wordt er een nieuwe omgevingswet. Hij brengt veel positieve dingen met zich mee.

Wat gaat er veranderen?

Om te beginnen neemt de nieuwe omgevingswet veel positieve veranderingen met zich mee. De nieuwe wet geld voor de overheid, bedrijven en burgers. Uiteindelijk hebben we allemaal iets aan de wet. De nieuwe omgevingswet vereenvoudigt vele wetten zoals de activiteitenbesluit. Uiteindelijk worden 26 wetten vereenvoudigd en tot één wet.

Andere wetten die worden vervangen hadden te maken met natuur, lucht, infrastuur ect. Er komt nu één wet voor de hele leefomgeving.Daarnaast heeft het Algemene Maatregelen van Bestuur besloten om de 120 wetten terug te brengen naar 4 wetten.

Voordelen omgevingswet

De nieuwe wet maakt het nu mogelijk lokale problemen lokaal op te lossen.Een voordeel is nu dat gemeentes en provincies en waterschappen meer de ruimte krijgen dan eerst, maar de burgers ook.

Als jij bijvoorbeeld van de garage een bedrijfsruimte wilt gaan om bouwen is dat mogelijk. Voorheen moest het goedgekeurd worden door 26 verschillende wetten, maar vanaf 1 januari 2021 moest het voorstel maar alleen door de omgevingswet goedgekeurd te worden. Dit scheelt een hoop tijd en geld. 

https://rdmg.nl/wet-en-regelgeving/omgevingswet/