Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Leuke heesters voor in de tuin

Tuincentra spreken vaak over heesters, maar wat is een heester eigenlijk? Het belangrijkste kenmerk van een heester is dat de plant zich direct boven de grond vertakt. Dit in tegenstelling tot bomen die eerst een stuk recht omhoog groeien voor ze zich vertakken. Een heester is dus een struik.

Het voordeel van heesters is dat je ze altijd wel kwijt kunt. Ze kunnen namelijk staan in borders, langs een grasveld of in potten. Er zijn bij tuincentra talloze variaties verkrijgbaar. Hieronder een overzicht van de meest populaire.

Japanse Esdoorn

Het bijzondere aan de Japanse Esdoorn is de verscheidenheid aan kleuren. Ze zijn er onder andere in groen, oranje en rood. In de lente komen ze uit in deze kleur en zijn ze al prachtig. Het wordt pas echt bijzonder in de herfst. Dan worden ze diep donkerrood. Zelfs de rode varianten worden nog veel dieper rood. Niet voor niets dat er er eentje de bijnaam “Bloodgood” heeft. 

Naast de bijzondere kleur is ook het Japanse Esdoorn blad (linken naar https://mijnplant.info/tuin/japanse-esdoorn-acer-palmatum/ ankertekst: “Japanse Esdoorn blad”) bijzonder. De bladeren hebben vingers. Afhankelijk van de soort zijn dat er drie tot zeven. 

Je kunt Japanse Esdoorns kopen als boom, maar er zijn ook veel heesters verkrijgbaar. Hiermee heb je een prachtige, rode struik. De Japanse Esdoorn is winterhard en doet het prima in zowel een pot als de volle grond. Geef hem een plekje in de zon of halfschaduw.

Weigelia

Een andere prachtige heester is de Weigelia. Deze struik bloeit zeer uitbundig met trompetvormige bloemen. De meest voorkomende soorten zijn er in het rood, roze, geel en wit. Deze bloemen groeien in trossen en trekken veel insecten aan. Mooi en functioneel dus!

De Weigelia is een zeer sterke plant die het ook goed doet in een pot. Geef de heester een plekje in de volle zon. Deze zon is nodig om goed tot bloei te komen. Er zijn ook variegated varianten, deze staan liever alleen in de ochtend in de zon. De middagzon is al snel te heet voor het bonte blad.

Snoei jouw Weigelia direct na de bloei. Snoeien is belangrijk om de bloei voor het volgende jaar de stimuleren. De bloemen van volgend jaar groeien op de nieuwe takken van dit jaar. Hou daar met de snoei rekening mee.

Viburnum

De Viburnum is werkelijk een unieke aanvulling voor jouw tuin of balkon. Het unieke aan deze heester is de bloeiperiode. Zodra alles is uitgebloeid, en de winter zich heeft ingezet, gaat de Viburnum bloeien.

De bloemen zijn meestal wit en groeien in bollen aan de plant. Vanwege de opbouw van de bloemen en de bloeiperiode heeft de Viburnum de bijnaam “Sneeuwbal”. Er zijn soorten die hun blad verliezen en er zijn groenblijvende soorten. Allen zijn ze winterhard en overleven ook prima in een pot. 

Rhododendron

De Rhodondendron familie omvat een zeer rijke variatie aan soorten: er zijn inmiddels wel 1000 soorten! Het is niet zo gek dat deze heester zo veel wordt gekweekt. Ze bloeien zeer uitbundig, zijn winterhard en doen het prima op praktisch iedere standplaats. Dit maakt de Rhodondendron een welkome aanvulling voor iedere tuin. Er zijn zowel dwergvarianten als heesters op volle grootte verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar HKliving servies of Urban Cotton wandkleden?

Dakbedekking van golfplaat

Slimme oplossing tegen onkruid